BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Sokół Janusz L. (Politechnika Białostocka), Kołoszko-Chomentowska Zofia (Politechnika Białostocka)
Tytuł
Produkty zwierzęce jako atrakcja w gospodarstwach agroturystycznych
Animal products as an attraction of the agritourist farms
Źródło
Ekonomia i Zarządzanie, 2010, nr 3, s. 137-146, rys., bibliogr. 10 poz.
Economics and Management
Słowa kluczowe
Agroturystyka, Produkcja zwierzęca, Produkty regionalne, Przetwory mięsne, Produkty żywnościowe, Badanie opinii
Agrotourism, Animal production, Regional product, Meat products, Food products, Opinion research
Uwagi
summ.
Abstrakt
Agroturystyka w ostatnich latach staje się coraz bardziej popularną formą spędzania wolnego czasu. Ludzie mieszkający w dużych miastach, w ciągłym zgiełku i hałasie poszukują oaz spokoju i ciszy, miejsc, w których mogliby odpocząć od życia codziennego. Takie warunki oferuje im właśnie gospodarstwo agroturystyczne. Spokojne wsie i miasteczka, zielone łąki i lasy, to wszystko czyni te miejsca tak wyjątkowymi. Wspaniałym dodatkiem do tego są produkty zwierzęce. Turyści przyjeżdżający do kwater agroturystycznych oczekują zdrowej żywności, która jest produkowana tradycyjnymi metodami. Poszukują czegoś nowego, co nie jest dostępne w miejskich sklepach. Ostatnio też, goście bardzo chętnie podglądają co gospodarze robią na co dzień. Już nie tylko obserwują, ale i uczestniczą w codziennych obowiązkach w gospodarstwie, uczą się też często już zapomnianych czynności. Dla wielu turystów dodatkową atrakcję może stanowić korzystanie z oferty spożywania w gospodarstwie, wytwarzanych na miejscu świeżych produktów. Produkty te często są podstawą wyżywienia turystów. Obecnie w diecie człowieka przeważają produkty zwierzęce. W krajach rozwiniętych 11% energii pochodzi z białka, w tym 60% z produktów pochodzenia zwierzęcego. Białko produktów zwierzęcych należy do białek o najwyższej wartości biologicznej. Większość białek roślinnych posiada znacznie mniejszą wartość z powodu zbyt niskiej zawartości szeregu aminokwasów egzogennych. Dlatego w przeciwieństwie do białka zwierzęcego, zalicza się je do białek niepełnowartościowych. Jako cel pracy przyjęto poszukiwanie odpowiedzi na pytanie czy produkcja zwierzęca wpływa na atrakcyjność gospodarstw agroturystycznych. (fragment tekstu)

The paper presents the quality of animal products and their application in agritourist farms. The researches show that visitors highly appreciate quality products which are produced by ecological methods. The offer of high quality products such as milk, meat and eggs obtained in unpolluted, ecological conditions of agritourist farms may comprise an additional attraction for many visitors. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Berger S., 2000. Problemy żywieniowe świata i organizacje międzynarodowe. (w:) Gawęcki, L. Hryniewicki (red.). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa, s. 34.
  2. Czarnecki W., 2007. Rekreacja, turystyka i agroturystyka w gospodarce przestrzennej - wyzwanie XXI wieku. Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania, Białystok, s. 26.
  3. Dębniewska M., Tkaczuk M., 1997. Agroturystyka: koszty, ceny, efekty. Wydawnictwo POLTEXT, Warszawa.
  4. Gąsiorowski M., 2004. Europejski system oznaczania jakości produktów regionalnych, (w:) K. Vinaver, J. Jasiński (red.). Rzeczpospolita produktów regionalnych. Wyd. Narodowa Fundacja Ochrony Środowiska i Stowarzyszenie Solidarność Francja Polska, Białystok-Paryż, s. 18-19.
  5. Gąsiorowski M., 2010. Kilka słów o Slow Food. Zagadnienia Doradztwa Rolniczego, nr 1-2, s. 127-132.
  6. Hryniewiecki L., 2000. Źródło białka w żywieniu. (w:) Gawęcki, L. Hryniewicki (red.). Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa, s. 189-190.
  7. Kołłajtis-Dołowy A.s 2000. Jadłospisy kuchni staropolskiej i regionalnej. (w:) U. Świetlikowska (red.) I. FAPA, Warszawa.
  8. Młynarczyk K., 2002. Agroturystyka. Warszawa.
  9. Wilczyński R., 2004. Odnowa wsi perspektywą rozwoju obszarów wiejskich w Polsce. Fundacja Fundusz Współpracy, Poznań.
  10. Winawer Z., Wujec H. 2010. Tradycyjne i regionalne produkty wysokiej jakości we wspólnej polityce rolnej. Wyd. Fundacja dla Polski, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2080-9646
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu