BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szczepaniak Grzegorz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Wojtatowicz Maria (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Tytuł
Dobór szczepów Yarrowia lipolytica i Debaryomyces hansenii do szczepionki wspomagającej proces dojrzewania sera
Screeining Yarrowia Lipolytica and Debaryomyces Hansenii Strains for Adjunct Starter Culture to Enhance Cheese Ripening Process
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2011, R. 18, nr 6 (79), s. 192-203, rys., tab., bibliogr. 23 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Towaroznawstwo żywności, Technologia produkcji żywności, Jakość żywności, Sery
Food, Food commodities, Food production technology, Food quality, Cheeses
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy scharakteryzowano 8 szczepów drożdży Yarrowia lipolytica i 13 szczepów Debaryomyces hansenii pod wzgledem poziomu aktywności proteolitycznej i lipolitycznej, ograniczonych zdolności do generowania amin biogennych i pigmentu, a także wzajemnych oddziaływań między szczepami obu gatunków. Najwyższymi zdolnościami do syntezy zewnątrz- i wewnątrzkomórkowych hydrolaz charakteryzowały się szczepy drożdży Y. lipolytica PII6a, PII6c i JII1c. W przypadku drożdży D. hansenii stwierdzono jedynie niewielką wewnątrzkomórkową aktywność proteolityczną i w większości przypadków pozakomórkową aktywność lipolityczną. Zdolność do produkcji pigmentu wykazywały jedynie drożdże Y. lipolytica, za wyjątkiem szczepów PII6a, PII6b i PII6c. Żaden z badanych szczepów obu gatunków nie degradował histydyny do histaminy, jakkolwiek drożdże Y. lipolytica wykazywały zdolność do produkcji szerszej gamy amin biogennych. Wszystkie szczepy drożdży D. hansenii produkowały toksyny killerowe. Jedynie 3 szczepy Y. lipolytica (JII1a JII1b i JII1c) wykazywały odporność na te toksyny. (abstrakt oryginalny)

In this paper, some technological properties of 8 strains of Yarrovia lipolytica yeast and 13 strains of Debaryomyces hansenii yeasts were analyzed. The analysis focused on the level of their proteolytic and lipolytic activities, their limited ability to generate biogenic amines and pigment, and, also, on the mutual interactions between the strains of those two species. The yeast strains of Y. lipolytica (PII6a, PII6c and JII1c) demonstrated the best ability to synthetise both the extra- and the intracellular hydrolases. As regards the D. hansenii yeast strains, only a minor intracellular peptidase activity thereof was found, and, in the majority of cases, an extracellular lipolytic activity. Only the Y. lipolytica yeast strains showed an ability to produce pigment, except for the PII6a, PII6b, and PII6c strains. None of the strains of the two species analyzed degraded histidine to histamine, however, the Y. lipolytica yeast showed an ability to produce more biogenic amines. All the D. hansenii yeast strains produced killer toxins. Only three strains of Y. lipolytica (JII1a, JII1b, JII1c) demonstrated resistance to those killer toxins. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Capece A., Romano P.: "Pecorino di Filiano" cheese as a selective habitat for the yeast species, Debaryomyces hansenii. Int. J. Food Microbiol., 2009, 132, 180-184.
  2. Carreira A., Ferreira L.M., Loureiro V. : Brown pigments produced by Yarrowia lipolytica result from extracellular accumulation of homogentisic acid. Appl. Env. Microbiol., 2001, nr, 3463-3468.
  3. Chrzanowska J., Kołaczkowska M.: Production of extracellular proteolytic enzymes by Beauveria bassiana. Acta Mycol., 1998, 33 (2), 277-285.
  4. Czajgucka A., Chrzanowska J., Juszczyk P., Szołtysik M., Wojtatowicz M.: Aktywność proteolityczna szczepów drożdży pochodzących z serów Rokpol. Biotechnologia, 2003, 2 (1-2), 73-81.
  5. De Freitas I., Pinon N., Maubois J., Lortal S., Thierry A.: The addition of a cocktail of yeast species to Cantalet cheese changes bacterial survival and enhances aroma compound formation. Int. J. Food Microbiol., 2009, 129, 37-42.
  6. El Soda M., Desmazeaud M.J.: Les peptide-hydrolases des lactobacilles du groupe Thermobacte- rium: I. Mise en evidence de ces activites chez Lactobacillus helveticus, L. acidophilus, L. lactis et L. bulgaricus. Can. J. Microbiol., 1982, 28, 1181-1188.
  7. Ferreira A.D., Viljoen B.C.: Yeasts as adjunct starters in matured Cheddar cheese. Int. J. Food Microbiol., 2003, 86, 131-140.
  8. Fleet Graham H.: Yeasts in foods and beverages: impact on product quality and safety. Curr. Op. Biotechnol., 2007, 18, 170-175.
  9. Gardini F., Tofalo R., Belletti N., Iucci L., Suzzi G., Torriani S., Guerzoni M.E., Lanciotti R.: Characterization of yeasts involved in the ripening of Pecorino Crotonese cheese. Food Microbiol., 2006, 23, 641-648.
  10. Glover, D.J., McEwen R.K., Colin R.T., Young T.W.: pH-regulated expression of the acid and alkaline extracellular proteases of Yarrowia lipolytica. Microbiology, 1997, 143, 3045-3054.
  11. Jakobsen M., Narhvus J.: Yeast and their possible beneficial and negative effects on the quality of dairy products. Int. Dairy J., 1996, 6, 755-768.
  12. Liu S., Tsao M.: Biocontrol of dairy moulds by antagonistic dairy yeast Debaryomyces hansenii in yoghurt and cheese at elevated temperatures. Food Control, 2009, 20, 852-855.
  13. Pereira-Meirelles F.V., Rocha-Leao M.H.M, Sant'Anna G.L. Jr.: Lipase location in Yarrowia lipolytica cells. Biotechnol. Lett., 2000, 22, 71-75.
  14. Shirai K., Jackson R.L.: Lipoprotein lipase-catalyzed hydrolysis of p-nitrophenyl butyrate. Interfacial activation by phospholipid vesicles. J. Biol. Chem., 1982, 257, 1253-1258.
  15. Suzzi G., Lanorte M.T., Galgano F., Andrighetto C., Lombardi A., Lanciotti R., Guerzoni M.E.: Proteolytic, lipolytic and molecular characterisation of Yarrowia lipolytica isolated from cheese., Int. J. Food Microbiol, 2001, 69, 69-77.
  16. Szołtysik M., Żelazko M., Rak L., Połomska X., Dąbrowska A., Wojtatowicz M., Chrzanowska J.: Zdolność drożdży Yarrowia lipolytica pochodzących z sera do wytwarzania amin biogennych w mleku. Acta Sci. Pol. Biotechnol., 2006, 5 (1-2), 87-94.
  17. Szołtysik M., Chrzanowska J., Żelazko M., Niedbalska J., Połomska X., Juszczyk P., Wojtatowicz M.: Produkcja pozakomórkowych hydrolaz przez szczepy Yarrowia lipolytica pochodzące z sera. Acta Sci. Pol. Biotechnol., 2008, 7 (4), 23-34.
  18. Van den Tempel T., Jakobsen M.: Yeast associated with Danablu. Int. Dairy J., 1998, 8, 25-31.
  19. Van den Tempel T., Jakobsen M.: The technological characteristics of Debaryomyces hansenii and Yarrowia lipolytica and their potential as starter cultures for production of Danablu. Int. Dairy J., 2000, 10, 263-270.
  20. Welthagen J.J., Viljoen B.C.: Yeast profile in Gouda cheese during processing and ripening. Int. J. Food Microbiol., 1998, 41, 185-194.
  21. Williams A.G., Withers S.E.: Tyrosine metabolism in pigment-forming Yarrowia lipolytica strains isolated from English and European speciality mould-ripened cheese exhibiting a brown discolouration defect. Int. J. Dairy Technol., 2007, 60, 165-174.
  22. Wojtatowicz M., Chrzanowska J., Juszczyk P., Skiba A., Gdula A.: Identification and biochemical characteristics of yeast microflora in Rokpol cheese. Int. J. Food Microbiol. 2001, 69, 135-140.
  23. Żarowska B., Wojtatowicz M., Połomska X., Juszczyk P., Chrzanowska J.: Factors affecting killer activity of some yeast species occurring in Rokpol cheese. Folia Microbiol., 2004, 49 (6), 713-717.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu