BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stój Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Kolman Agnieszka (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Charakterystyka jakościowa wybranych soków pomarańczowych dostępnych na rynku lubelskim
Qualitative Characteristics of Selected Orange Juices on the Lublin Market
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2011, nr 3, s. 54-64, rys., tab., bibliogr. 37 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Towaroznawstwo żywności, Rynek przetworów owocowo-warzywnych, Badania towaroznawcze, Jakość produktów spożywczych
Food commodities, Fruit and vegetable products market, Commodity research, Quality of food products
Uwagi
summ., streszcz.
Kraj/Region
Lublin
Lublin
Abstrakt
W niniejszej pracy oceniono jakość soków pomarańczowych odtworzonych z koncentratu, w tym soków markowych w różnych cenach i soku marki własnej, a także soku świeżego, uzyskanego z pomarańczy przy użyciu sokowirówki. Sprawdzono opakowanie i oznakowanie soków pomarańczowych. Dokonano oceny organoleptycznej. Oznaczono następujące parametry fizykochemiczne: kwasowość ogólną, ekstrakt ogólny, cukry, ekstrakt bezcukrowy, liczbę formolową, prolinę i sztuczne barwienie. Sok pomarańczowy świeżo wyciskany oceniono jako najlepszy jakościowo. Droższe soki markowe uznano za dobre jakościowo, a tańsze - za gorsze jakościowo. Sok produkowany dla hipermarketu nie spełniał większości podstawowych wymagań jakościowych. (abstrakt oryginalny)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Borowska J., Szajdek A., Zadernowski R. (2004) Jakość żywieniowa soków przecierowych i napojów. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2, 26-27.
  2. Cichoń Z. (2000) Jakość soków owocowych na tle badań rynkowych. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 9, 47-49.
  3. Czapski J. (1999) Wpływ technologii na jakość soków owocowych i warzywnych. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 10, 33-37.
  4. Dymel P. (2007) Rynek soków, nektarów i napojów niegazowanych w 2006 r. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 4, 37-38.
  5. Frącek G. (2007) Trend produktów Premium w sokownictwie. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 9, 2-6.
  6. Gosiewska A. (2006) Napoje bezalkoholowe - soki, nektary, napoje niegazowane i woda mineralna. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 4, 32-33.
  7. Górska-Warsewicz H. (2005) Konsument a strategie pozycjonowania na rynku soków, nektarów i napojów niegazowanych. Przem. Spoż., 6, 16-19.
  8. Górska-Warsewicz H. (2007) Rynek soków, nektarów i napojów niegazowanych. Przem. Spoż., 6, 14-15.
  9. Hofsommer H.J., Koswig S. (2000) Nowe techniki analityczne do oceny autentyczności soków owocowych. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 3, 24-26.
  10. Jarczyk A. (2000) Soki owocowe naturalne, czy odtwarzane? Przem. Ferm Owoc. Warz., 3,31-32.
  11. Karovicova J., Kohajdova Z., Kukurova К., Lehkozivova J. (2007) Evaluation of orange juice on the base of selected authenticity markers. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 51, 155-165.
  12. Kędzior W. (red.), Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Kraków 2003.
  13. Kodeks Praktyki. KUPSiNB, Warszawa 2001.
  14. Luckow Т., Delahunty C. (2004) Consumer acceptance of orange juice containing functional ingredients. Food Res. Int., 37, 805-814.
  15. Neuhauser K. (2000) Kontrola zafałszowań soków i nektarów oraz problemy nieuczciwej konkurencji w Unii Europejskiej. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 4, 35-38.
  16. Niewiarowicz B. Wnioski z badań konsumenckich jakości soków pomarańczowych dostępnych na polskim rynku. Przem. Ferm. Ow. Warz., 2000, 11, 30-32.
  17. Niewiarowicz В., Płocharski W., Jakubowski A. (2003) Badania jakości soków pomarańczowych, grejpfrutowych i jabłkowych dostępnych na polskim rynku. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2, 18-21.
  18. Ohrvik V., Witthoft С. (2008) Orange juice is a good folate source in respect to folate content and stability during storage and simulated digestion. Eur. J. Nutr. 47, 92-98.
  19. Oszmiański J. (2007) Soki owocowe o wysokiej aktywności biologicznej. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 4, 12-15.
  20. PIH. Przetwory owocowe i warzywne, soki, napoje i wody - pod lupą Inspekcji Handlowej. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2010, 1,6.
  21. Płocharski W., Niewiarowicz В., Jakubowski A. (2004) Badania jakości soków w ramach Dobrowolnego Systemu Kontroli. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2, 17-20.
  22. Płocharski W. (2006) Soki bez nich żyć już się nie da. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 7-8, 16-22.
  23. PN-EN 1132: 1999. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie pH.
  24. PN-EN 1133: 2006. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie liczby formolowej.
  25. PN-EN 1141: 2006. Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie spektrometryczne zawartości proliny.
  26. PN-90/A-75101/02. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.
  27. PN-90/A-75101/04. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.
  28. PN-90/A-75101/07. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
  29. PN-90/A-75101/29. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Wykrywanie sztucznego zabarwienia.
  30. PN-A-75959: 1997. Produkty owocowe. Soki z owoców południowych.
  31. Pro-test., Test soków pomarańczowych. Ile soku w soku?, 2007, 64(3), 20-25.
  32. Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.
  33. Sokół-Łętowska A., Kucharska A. (2008) Soki mętne dla wymagających konsumentów. Agro Przemysł, 4, 40-43.
  34. Świderski F., Żebrowska-Krasuska M., Waszkiewicz-Robak B. (2010) Ocena towaroznawcza rynkowych soków i nektarów owocowych z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 1, 3-5.
  35. Wallrauch S. (2004) Ocena jakości soków, nektarów i napojów oraz interpretacja wyników analiz. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2004, 6, 28-30.
  36. Zadernowski R., Oszmiański J. (1994) Wybrane zagadnienia z przetwórstwa owoców i warzyw. Wydawnictwo ART, Olsztyn.
  37. Zając K., Podsędek A. (2002) Skład i właściwości przeciwutleniające wybranych handlowych soków owocowych. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2, 14-16.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu