BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Trąba Czesława (Uniwersytet Rzeszowski), Rogut Krzysztof (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Zioła w diecie zwierząt gospodarskich
Herbs in the Diet of Farm Animals
Źródło
Aura, 2014, nr 10, s. 20-21, fot., bibliogr. 16 poz.
Słowa kluczowe
Zioła, Zwierzęta gospodarcze
Herbs, Livestock
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Różnorodne substancje, zawarte w roślinach rosnących na łąkach i pastwiskach ułatwiają trawienie, działają korzystnie na przemianę materii, pobudzająco i wzmacniająco na organizm zwierząt. Zwierzęta pobierają instynktownie skuteczne na dolegliwości zioła z paszą, stad konieczne jest, by miały cały czas dostęp do tej naturalnej apteki. (abstrakt oryginalny)

Various substances contained in plants growing in meadows and grazing land facilitate digestion, they have a beneficial impact on metabolism by activating and energizing the animals. The animals eat instinctively fodder with health giving herbs; that is why it is necessary to provide a constant access to these natural medicines. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. M. Angielczyk 2011. Obrzędy i tradycje zielarskie regionu nadbużańskiego. Wydanie II. Wyd. Stowarzyszenie, Lokalna Grapa Działania - Tygiel Doliny Bugu w Drohiczynie, s. 80.
  2. Cz. Bańkowski, J. Serwatka 1972. O chwastach i ich zastosowaniu. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, s. 135.
  3. K. Bonenberg 1988. Rośliny użyteczne człowiekowi. Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych Warszawa, s. 159.
  4. L. Bremnes 1991. Wielka księga ziół. Tłum. J. Cieśla et al. Wiedza i Życie, Warszawa, s. 288.
  5. P. Czikow, J. Łaptiew 1987. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Tłum. H. Terpińska-Ostrowska. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, s. 399.
  6. D. Fijałkowski, E. Chojnacka-Fijałkowska 2009. Rośliny lecznicze na Lubelszczyźnie. Lubelskie Towarzystwo Naukowe, s. 585.
  7. H. Gawęda, M. Ralska 1965. Rola ziół w zaopatrzeniu zwierząt w składniki mineralne i elementy śladowe. Roczniki Nauk Rolniczych 85, B (1), 135-157.
  8. R. Kostuch 1996. Rośliny terapeutyczne w runi beskidzkich użytków zielonych. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych, 442, 277-284.
  9. R. Kostuch, A. Janeczko 1981. Ziołolecznicze aspekty łąk i pastwisk. AURA 5, 13-15.
  10. B. Kuźnicka, M. Dziak 1977. Zioła i ich stosowanie. Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa, ss. 200.
  11. E. Marszałek 2010. Podkarpackie ballady o drzewach. Wyd. RS DRUK Sp. z.o.o., Rzeszów, s. 270.
  12. K. Mikołajczyk, A. Wierzbicki 2006. Zioła źródłem zdrowia. Wyd. Oficyna Wydawniczo Poligraficzna "ADAM" Warszawa, s. 448.
  13. S. Niebrzegowska 2000. Przestrach od przestrachu. Wyd. UMCS, Lublin, s. 265.
  14. M. Nowiński 1983. Dzieje upraw i roślin leczniczych. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, s. 336.
  15. A. Szary 2013. Tajemnice bieszczadzkich roślin wczoraj i dziś. Wyd. Carpathia, Rzeszów s. 408.
  16. E. Szot-Radziszewska 2005. Sekrety ziół. Wiedza ludowa, magia, obrzędy, leczenie. Wyd. TRIO Warszawa, s. 229.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu