BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Piątkowska Ewa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Kopeć Aneta (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Leszczyńska Teresa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Tytuł
Antocyjany - charakterystyka, występowanie i oddziaływanie na organizm człowieka
Anthocyanins - Their Profile, Occurrence, and Impact on Human Organism
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2011, R. 18, nr 4 (77), s. 24-35, bibliogr. 40 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Właściwości zdrowotne produktu, Zdrowie, Aktywność przeciwutleniająca
Food, Health properties of the product, Health, Antioxidant activity
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem niniejszej pracy była chemiczna i biologiczna charakterystyka antocyjanów - barwników szeroko rozpowszechnionych w świecie roślin, o udowodnionych właściwościach prozdrowotnych. Antocyjany należą do polifenolowych związków organicznych - flawonoidów. Obecnie znanych jest kilkaset naturalnych barwników antocyjanowych (uzyskiwanych m.in. z winogron, aronii, czarnych porzeczek) i ponad sto uzyskiwanych syntetycznie. Związki te wykazują właściwości prozdrowotne. Do najważniejszych należy działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe. (abstrakt oryginalny)

The objective of the paper was to present the chemical and biological profile of anthocyanins - natural dyes, which occur very commonly in the plant world and have proven health benefits. Anthocyanins belong to the polyphenolic organic compounds - flavonoids. At present, there are know several hundred natural anthocyanin pigments (among other things, those isolated from red grapes, choke- berries, and blackcurrants) and more than one hundred synthetic ones. Those compounds show health benefits. Among them, the most important are their antioxidant, anti-inflammatory, anti-atherosclerotic, and anti-carcinogenic activity. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Alfieri R., Sole P.: Influence of anthocyanosides administered parenterally on the adaptoelectrorwtinogram of the rabbit. C R Seances Soc. Biol. Fil., 1964, 1 (58), 2338-2341.
  2. Bagchi D., Sen C.K., Bagchi M., Atalay M.: Anti-angiogenic, antioxidant, and anti-carcinogenic properties of novel anthocyanin-rich berry extract formula. Biochem. (Mosc), 2004, 69, 75-80.
  3. Banaszczak P.: W kolorze purpury. Ogrody, 2001, 7, 14-15.
  4. Brouillard R., Mazza G., Saad Z., Albrecht-Gary A.M., Cheminat A.: The co-pigmentation reaction of anthocyanins: a microprobe for the structural study of aqueous solution. J. Am. Chem. Soc., 1989, 111, 2604-2610.
  5. Clifford MN.: Anthocyanins - nature, occurrence and dietary burden. J. Sci. Food Agric., 2000, 80, 1063-1072.
  6. Corder R., Douthwaite J.A., Lees D.M., Khan N.Q., Viseu Dos Santos A. C., Wood E.G., Carrier M.J.: Endothelin-1 synthesis reduced by red wine. Nature, 2001, 414, 863-864.
  7. Duffy S.J., Keaney J.F.Jr, Holbrook M., Gokce N., Swerdloff P.L., Frei B., Vita J. A.: Short- and long-term black tea consumption reverses endothelial dysfunction in patients with coronary artery disease. Circulation, 2001, 104, 151-156.
  8. Felgines K., Talavera S., Texier O., Gil-Ozquierdo, Lamaison J-L., Remesy Ch.: Blackbery anthocyanins are mainly recovered from urine as metylated and glucuronidated conjugates in humans. J. Agricc. Food. Chem., 2005, 53, 7721-7727.
  9. Feng R., Ni H.M., Wang S.Y., Tourkova I.L., Shurin M.R., Harada H., Yin X.M.: Cyanidin-3- rutinoside, a natural polyphenol antioxidant, selectively kills leukemic cells by induction of oxidative stress. J. Biol. Chem., 2007, 282, 13468-13476.
  10. Guo H., Ling W., Wang Q., Liu C., Hu Y., Xia M., Feng X., Xia X.: Effect of anthocyanin-rich extract from black rice (Oryza sativa L. indica) on hyperlipidemia and insulin resistance in fructose- fed rats. Plant Foods for Human Nutrition, 2007, 62, 1-6.
  11. Hofecker G.: The physiology and pathophysiology of ageing. Int. Dent. J., 1983, 33, 251-61.
  12. Hou D.X.,. Kai K, Li J.J., Lin S., Terahara N., Wakamatsu M., Fujii M., Young M.R., Colburn N.: Anthocyanidins inhibit activator protein 1 activity and cell transformation: structure-activity relationship and molecular mechanisms. Carcinogenesis, 2004, 25, 29-36.
  13. Kay CD., Mazza G., Holub BJ.: Anthocyanins exist in the circulation primarily as metabolites: a study of the metabolism and pharmacokinetics of cyaniding 3-glucosides in humans. J. Nutr., 2005, 135, 2582-8.
  14. Kohlmünzer S.: Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 2010.
  15. Kozłowski J.: Rośliny bogate w barwniki oraz ich znaczenie i zastosowanie. Cz.I. Wiad. Ziel., 2002, 5, 9-12.
  16. Kużnicka B., Dziak M.: Zioła i ich zastosowanie. PZWL, Warszawa 1987.
  17. Lewicki P.: Flawonoidy w żywności. Wiadomości Chemiczne, 1966, 20, 47-57.
  18. Lutomski J.: Borówka czernica - na lepsze widzenie. Wiad. Ziel., 2002, 1, 1-2.
  19. Mateus N., Silva A.M.S., Rias-Gonzalo J.C., Santos-Buelga C., de Freitas V.: A new class of blue anthocyanin-derived pigments isolated from red wines. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 1919-1923.
  20. Matsumoto H., Nakamura Y., Tachibanaki S., Kawamura S., Hirayama M.: Stimulatory effect of cyanidin 3-glycosides on the regeneration of rhodopsin. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 3560-3563.
  21. Mazza G.J.: Anthocyanins and heart health. Ann. Ist. Super Sanita, 2007, 4, 369-374.
  22. Mercier A., Perdriel G., Rozier J., Cheraleraud J.: Note concerning the action of anthocyanin glycosides on the human electroretinogram. Bull. Soc. Ophthalmol. Fr., 1965; 65, 1049-1053.
  23. Michalik B.: Aronia - źródło zdrowia i młodości. Żyjmy dłużej, 1999, 7, 16.
  24. Mitka K., Nowak K., Kowalski P.: Antocyjany - naturalne barwniki środków spożywczych. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2003, 3, 17-18.
  25. Mosiewicz R.: Antocyjany - zdrowa alternatywa. Przem. Ferm. Owoc. Warz., 2002, 2, 1-2.
  26. Narkiewicz M.: Fiolety zamiast zieleni. Kwietnik, 2000, 1, 8-9.
  27. Nielsen I.L., Rasmussen S.E., Mortensen A., Ravn-Haren G., Ma H.P., Knuthsen P., Hansen B.F., McPhail D., Freese R., Breinholt V., Frandsen H., Dragsted Lo.: Anthocyanins increase low-density lipoprotein and plasma cholesterol and do not reduce atherosclerosis in Watanabe heritable hyperlipidemic rabbits. Molec.r Nutr. Food Res., 2005, 49, 301-308.
  28. Nyrek S.: Chemia organiczna. PWN, Warszawa 1976.
  29. Rasmussen S.E., Fredriksen H., Struntze Krogholm K., Poulsen L.: Dietary proanthocyanidins: occurrence, dietary intake, bioavailability, and protection against cardiovascular disease. Mol. Nutr. Food Res., 2005, 49, 159-174.
  30. Renis M., Calandra L., Scifo C., Tomasello B., Cardile V., Vanella L., Bei R., Fauci L.L. Galvano F. Response of cell cycle/stress-related protein expression and DNA damage upon treatment of CaCo2 cells with anthocyanins. Br. J. Nutr., 2007, 100 (1), 1-9.
  31. Sikorski Z.: Barwniki. Chemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności. WNT, 1996, ss. 414-422.
  32. Sikorski Z. (pod red.): Chemia żywności. Składniki żywności. WNT, Warszawa, 2002, s. 401-420.
  33. Singletary K.W., Jung K.J., Giusti M.: Anthocyanin-rich grape extract blocks breast cell DNA damage. J. Med. Food, 2007, 10, 244-251.
  34. Talavera S., Felgines C., Terier O., Besson C., Lamaison JL., Remesy C.: Anthocyanins are efficiently absorbed from the stomach in anesthetized rats. J. Nutr., 2003, 133, 4178-4182.
  35. Theobald H., Bygren L. O., Carstensen J., Engfeldt P.: A moderate intake of wine is associated with reduced total mortality and reduced mortality from cardiovascular disease. J. Stud. Alkohol., 2000, 61, 652-656.
  36. Troszyńska A., Honke J., Kozłowska H.: Naturalne substancje nieodżywcze (NSN) pochodzenia roslinnego jako składniki żywności funkcjonalnej. Postępy Fitoterapii, 2000, 2, 17-22.
  37. Wrolstad R.E.: Anthocyanins. In: Lauro GJ, Francis FJ (Ed). Natural food colorants science and technology. Marcel Dekker Inc; New York 2000, pp. 237-52.
  38. Xia X., Ling W., Ma J., Xia M., Hou M., Zhu H., Tang Z.: An anthocyanins-rich extract from black rice enhaces atherosclerotic plaque stabilization in apolipoprotein E-deficient mice. J. Nutr., 136, 2220-2225.
  39. Zawistowski J., Kopec A., Kitts D.D.: Effect of a black rice extract (Oryza sativa L. indica) on cholesterol levels and plasma lipid parameters in Wistar Kyoto rats. J. Funct. Foods, 2009, 1, 50-56.
  40. Zhang Y., Vareed S.K., Nair M.G.. Human tumor cell growth inhibition by nontoxic anthocyanidins, the pigments in fruits and vegetables. Life Sci., 2005, 76, 1465-1472.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu