BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dupkala Rudolf, Lapošová Michaela
Tytuł
Pojem "transcendentno" a jeho chápanie v slovenskej filozofii 20. Storočia
The Notion of "Transcendentness" and its Interpretation in the Slovak Philosophy of the 20th Century
Źródło
Społeczeństwo i Edukacja. Międzynarodowe Studia Humanistyczne, 2011, nr 1, s. 67-75, bibliogr. 9 poz.
Society and Education. International Humanist Studies
Słowa kluczowe
Filozofia, Filozofia człowieka, Religia
Philosophy, Human philosophy, Religion
Uwagi
summ.
Abstrakt
The aim of this paper is to define the term of transcendence in the 20th century Slovak philosophy. Authors of this paper focus on the using of the term in the work of religious and non-religious Slovak philosophers. The understanding of transcendence in the works of C. Dudáš, S. Š. Osuský and S. Štúr will be analyzed. The paper emphasizes that the using of the term transcendence is in Slovak neotomismus used to define the existence of God. Authors claim that the use of the term transcendence should not be limited to the categorical apparatus of contemporary philosophy of 20th century which defines this term in two different way. The first respects the ontological and epistemological attitude to the notion of transcendence. Second is understood as a fictional notion. Similarly as Kant, authors of this paper believe that transcendence is what is beyond the knowledge, something people can doubt and what is the source of critical philosophical thinking. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Hlinka, A. 1976. Cesty k nekonečnu. Druhé vydanie. SÚCM Rím.
  2. Dudáš, C. 1943. Hľadanie absolutna, Bratislava.
  3. Kant, I. 1972. Progelomena ke každé príšti metafizyce, Praha.
  4. Kant, I. 1979. Kritika čistého rozumu, Bratislava 1979.
  5. Osuský, S.Š. 1939. Prvé slovenské dejiny filozofie. Tranoscius, Liptovský sv.Mikuláš.
  6. Osuský, S. Š. 1946. Bráň pravdu. Tranoscius, Liptovský sv. Mikuláš.
  7. Heidegger, M. 200. O humanizmu, Praha.
  8. Štúr, S. 1938. Problém transcendentna v súčasnej filozofii, Bratislava.
  9. Krejčí, F. 1918. Filosofie posledných let prěd válkou, Praha.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-0171
Język
slo
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu