BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dziedzic Sylwia (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza), Woźniak Leszek (Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza)
Tytuł
Zrównoważony rozwój w gospodarce żywnościowej - współczesne problemy i koncepcje przyszłości
Sustainable Development in the Agro-Food Economy - Contemporary Problems and Ideas for the Future
Źródło
Handel Wewnętrzny, 2012, nr specjalny (lipiec-sierpień) tom 2, s. 47-55, bibliogr. 7 poz.
Tytuł własny numeru
Trendy i wyzwania zrównoważonego rozwoju w XXI wieku
Słowa kluczowe
Rozwój zrównoważony, Gospodarka żywnościowa, Genetyczna Modyfikacja Organizmów (GMO)
Sustainable development, Food economy, Genetically Modified Organisms (GMO)
Uwagi
streszcz., summ., rez.
Abstrakt
Jak dowodzi wielu naukowców, aktualnie największym zagrożeniem dla środowiska i człowieka jest wykorzystywanie w produkcji rolnej genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Tylko mówiąc zdecydowane "nie" ciągłym próbom wprowadzenia do Polski GMO, uratujemy i wykorzystamy potencjał eksportowy polskiego rolnictwa, uratujemy rodzinne gospodarstwa rolne, w tym ekologiczne. Celem rozważań jest prezentacja niektórych podstawowych elementów kreowania zrównoważonej wizji polskiej gospodarki żywnościowej; wykorzystano zarówno wyniki badań naukowych wielu autorów, jak i przemyślenia własne. Wykonana analiza pozwala na stwierdzenie, że zrównoważony model polskiego rolnictwa i przetwórstwa musi pozostać modelem wolnym od GMO. (abstrakt oryginalny)

According to many scientists, the major threat for the human and environment is nowadays implementation of genetically modified organisms (GMO) into the agricultural production processes. It is dangerous and it requires expressing brave "no" towards permanent attempts of GMO introduction to Poland. By this way we can save and utilise the export potential of the Polish agriculture and save family agricultural farms including ecological farms. The aim of this paper is to present some basic elements in creation of vision for the sustainable Polish food economy. The presented outcomes are a result of many scientific researches and own conclusions. The presented analysis allows claiming that the model of sustainable Polish food agriculture and processing industry needs to be a GMO-free model. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bakan J., Korporacja. Patologiczna pogoń za zyskiem i władzą, Wydawnictwo Lepszy Świat, Warszawa 2006.
  2. Bakan J., The Corporation. The Pathological Pursuit of Profit and Power, Constable, London 2005.
  3. Garbacz M., Analiza stanowisk wybranych państw UE w kontekście aktualnych wydarzeń związanych z instalowaniem w Unii upraw roślin transgenicznych (GMO) - ekspertyza, (w:) Ogólnopolska Konferencja Programowa Polska wolna od GMO, Warszawa, Sejm RP, 5 marca 2008.
  4. Jaroszewska-Nowak E., Stanowisko Zachodniopomorskiego Stowarzyszenia Producentów Żywności Metodami Ekologicznymi EKOLAND, (w:) Ogólnopolska Konferencja Programowa Polska wolna od GMO, Warszawa, Sejm RP, 5 marca 2008.
  5. Połanecki P., Czy Polska może obronić się przed inwazją GMO?, (w:) Ogólnopolska Konferencja Programowa Polska wolna od GMO, Warszawa, Sejm RP, 5 marca 2008.
  6. Smith J. M., Genetic Roulette. The Documented Health Risks of Genetically Engineered Foods, Yes! BOOKS, Fairfield, Iowa 2007.
  7. Smith J. M., Seeds of Deception, Yes! BOOKS, Fairfield, Iowa 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0438-5403
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu