BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Migdał Władysław (Akademia Rolnicza w Krakowie), Wojtysiak Dorota (Akademia Rolnicza w Krakowie), Paściak Piotr (Ecopig, Wojkowice)
Tytuł
Profil histochemiczny mięśni tuczników w zależności od rodzaju mięśnia, płci, rasy, masy ciała i żywienia
The Histochemical Profile of Fatteners' Muscles Depending on the Type of Muscles, Gender and Breed of Fatteners, Their Body Weigh, and Feeding
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2005, R. 12, nr 3 (44), Supl., s. 157-168, tab., rys., bibliogr. 35 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Mięso wieprzowe, Jakość mięsa, Klasyfikacja produktów
Food, Pork meat, Meat quality, Classification of products
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Mięśnie szkieletowe świń mają określony profil włókien mięśniowych, który decyduje nie tylko o charakterze czynnościowym mięśnia, ale również o wartości technologicznej i kulinarnej. Przeprowadzono 5 doświadczeń, w których bezpośrednio po uboju tuczników (do 20 min) pobierano i zamrażano w ciekłym azocie próbki mięśni. Przeprowadzono reakcję histochemiczną na aktywność NADH2 (diaforazy) i wyróżniono trzy typy włókien mięśniowych: I - włókna czerwone, IIA - włókna pośrednie i IIB - włókna białe. Stwierdzono, że liczba włókien mięśniowych jest określona genetycznie, a występujące w niej zmiany mogą być spowodowane różnicami rasowymi (schematem krzyżowania). Tuczniki mieszańce po knurach rasy pietrain charakteryzowały się największym udziałem włókien mięśniowych białych, a najmniejszym udziałem włókien czerwonych w porównaniu z tucznikami mieszańcami po knurach rasy duroc. W mięśniach tych tuczników występowały najczęściej zmiany wielkości włókien. Średnica włókien mięśniowych uzależniona była od rasy, żywienia (lub dodatków np. izomerów CLA), masy ciała oraz rodzaju mięśnia. Płeć nie miała wpływu na kompozycję poszczególnych typów włókien mięśniowych, wpływała natomiast na średnicę włókien mięśniowych białych i pośrednich. Wraz ze wzrostem masy ciała zwiększała się średnica włókien mięśniowych. Procentowy udział włókien mięśniowych oraz średnica tych włókien zależały nie tylko od rodzaju mięśnia, ale również od miejsca pobrania próby w obrębie tego samego mięśnia. (abstrakt oryginalny)

The pigs' skeletal muscles have a specific profile of muscle fibres, and this profile determines not only a functional character of each muscle, but, also, its technological and culinary properties. Five (5) experiments were performed during which samples of the muscles were taken upon the completed slaughter of fatteners, (not later than 20 minutes at the latest), and frozen in a liquid nitrogen. A histochemical reaction to determine the activity of NADH2 (diaphorase) was performed, and three (3) types of muscle fibres were distinguished: I - red fibres; IIA - intermediate fibres, and IIB - white fibres. It was stated that the number of muscle fibres was genetically determined, and changes occurring in this number could be caused by breed differences (cross-breeding scheme). The fatteners cross-bred with Pietrain boars were characterized by the highest per cent content of white fibres of muscles, and by the lowest per cent content of red fibres compared with the fatteners cross-bred with Duroc boars. In the muscles of the latter fatteners, changes in the size of fibres occurred most frequently. The diameter of muscle fibres depended on the breed, feeding (or supplements, for example CLA isomers), body weight, and muscles type. The gender had no effect on the composition of individual types of muscle fibres, however, it impacted the diameter of white and intermediate fibres of muscles. Together with the increase in the body weight, there was an increase in the diameter of muscle fibres. The per cent content of muscle fibres, as well as their diameter depended not only on the muscle type, but, also, on the place within the muscle itself from which a sample was taken. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bogucka J., Kapelański W.: Histopathological changes in longissimus lumborum muscle of Polish Landrace and crossbred Stamboek and Torhyb pigs. Anim. Sci. Pap. Rep., 2004, 22, supp. 3, 67-72.
  2. Brooke M.H., Kaiser K.: Muscle fibre type: how many and what kind? Archives of Neurology, 1970, 23, 369-370.
  3. Brocks L., Hulsegge B., Merkus G.:. Histochemical characteristic in relation to meat quality properties in the Longissimus Lumborum of fast and lean growing lines of large White pigs. Meat Sci.., 1998, 50 (4), 441-420.
  4. Candek-Potokar M., Lefaucheur L., Zlender B., Bonneau M.: Effect of slaughter weight and/or age on histological characteristics of pigs longissimus dorsi muscle as related to meat quality. Meat Sci., 1999, 52, 195-203.
  5. Cameron N.D., Oksbjerg N. and Henckel P.: Muscle fibre characteristics of pigs selected for components of efficient lean growth rate. BSAS Annual Meeting, 1997, 32.
  6. Cameron N.D., Oksbjerg N., Henckel P., Nute G., Brown S., Wood J.D.: Relationships between muscle fibre traits with meat and eating quality in pigs. BSAS Annual Meeting, 1998, 123.
  7. Cameron N.D., Nute G.R., Brown S.N., Enser M., Wood J.D.:1999). Meat quality of Large White pig genotype selected for components of efficient lean growth rate. Animal Sci., 1999, 68, 115-127.
  8. Dietl G., Groeneveld E., Fiedler I.: Genetic parameters of muscle structure traits in pigs. 44th Annu. Meeting EAAP, Aarhus, Denmark 1993.
  9. Dubovitz V., Brooke M.H., Neville H.E.: Muscle biopsy. A Modern Approach. W.B. Saunders Company LTD London, Philadelphia, Toronto 1973.
  10. Ender K.: Future demands on meat quality. Proc. 2nd Dummerstof Muscle Workshop Muscle Growth and Meat Quality, Rostock, Germany 1995, p. 58.
  11. Essen-Gustavsson B., Karlsson A., Lundstrom K., Enfalt A.C.,: Intramuscular fat and muscle fibre lipid contents in halothane-gene-free pigs fed high or low protein diets and its relation to meat quality. Meat Sci., 1994, 38, 269-277.
  12. Fiedler I., Nurnberg K., Hardge T., Nurnberg G., Ender K.: Phenotypic variation of muscle fibres and intramuscular fat traits in longissimus muscle of F2 population Duroc x Berlin Miniature Pig and it relationship to meat quality. Meat Sci., 2003, 63, 131-139.
  13. Greaser M.L., Okachi H., Sośnicki A.: Role of fiber types in meat quality. Proc. of the 47th Int. Congress of Meat Sci. and Technol., Kraków 2001, I, pp. 34-37.
  14. Harrison A.P., Rowlerson A.M., Dauncey M.J.: Selective regulation of myofiber differentiation by energy status during post-natal development. Am. J. Phys., 1996, 270, R667.
  15. Henckel P., Oksbjerg N., Erlandsen E., Barton-Gade P. and Bejerholm C.: Histo- and biochemical characteristics of the longissimus dorsi muscle in pigs and their relationships to performance and meat quality. Meat Sci., 1997, 47, 311-321.
  16. Iwamoto H., Ono Y., Kawaida H., Takahara H.: Histochemical fiber composition of longissimus muscle in the Berkshire pigs bred in Kagoshima prefecture. Jap. J. Zoot.. Sci., 1989, 60, 261-272.
  17. Jarmuż W.: Ocena histologiczna włókien mięśniowych mięśnia najdłuższego grzbietu u buhajków rasy NCB. Rocz. Nauk Rol. ser. B, 1991, 107, 4, 201-207.
  18. Jurie C., Picard B., Geay Y.: Influences of the method of housing bulls on their body composition and muscle fibre types. Meat Sci., 1998, 50 (4), 457-469.
  19. Karlsson A.H., Enfalt A., Essen-Gustavsson B., Lundstrom K., Rydhmer I., Stern S.: Muscle histochemical and biochemical properties in relation to meat quality during selection for increased lean tissue growth rate in pigs. J. Anim. Sci., 1993, 71, 930-938.
  20. Karlsson A.H., Klont R.E., Fernandez J.A.: Skeletal muscle fibres as factor for pork quality. In: Quality of meat and fat in pigs affected by genetics and nutrition. EAAP Publication, 2000, 100, 47-67.
  21. Kiessling K., Lundstrom K., Petersson H., Stalhammar H.: Age and feed related changes of fibre composition. Swed. J. Agricul. Res., 1982, 12, 69-75.
  22. Kłosowska D.:. Kongress, Bern 1975. Das histologische Bild des Musculus longissimus dorsi des Schweines ante and post mortem. 21st Eur. Fleischforsch.
  23. Kłosowska D.: Cechy histologiczne i histochemiczne mięsni świń, bydła i drobiu a jakość mięsa. Prace Wydz. Nauk Przyrodniczych Bydgoskiego Towarzystwa Naukowego, Seria B, 1984, 31, 1-129.
  24. Kłosowska D., Kłosowski B., Kapelański W., Wegner J.: Muscle composition and fibre characteristics in M. longissimus lumborum of the pigs different breeds. Proc. of the 2nd Int. Conference "The influence of genetic and non genetic traits on carcass and meat quality", Siedlce 1994, pp. 218-223.
  25. Kłosowska D., Fiedler I.: Muscle fibre types in pigs of different genotypes in relations to meat quality. Anim. Sci. Pap. Rep., 2003, 21, Supp. 1, 49-60.
  26. Larzul C., Lefaucheur L., Ecolan P., Gogue J., Talmant A., Le Roy P., Monin G.: Phenotypic and genetic parameters for longissimus muscle fiber characteristics in relation to growth, carcass, and meat quality traits in Large White Pigs. J. Anim. Sci., 1997, 75, 3126-3137.
  27. Morita S., Iwamoto H., Fukumitsu Y., Gotoh T., Nishimura S., Ono Y.: Heterogeneous composition of histochemical fibre types in the different parts of m. longissimus thoracis from Mishima (Japanese native) steers. Meat Sci., 2000, 54, 59-63.
  28. Nuernberg K., Fischer K., Nuernberg G., Kuechenmeister U., Kłosowska D., Eliminowska-Wenda G., Fiedler I., Ender K.: Effects of dietary olive and linseed oil on lipid composition, meat quality, sensory characteristics and muscle structure in pigs. Meat Sci., 2005, 70, 1, 63-74.
  29. Oksbjerg N., Petersen J.S., Sorensen I.L., Hencek P., Vestergaard M., Ertbjerg P., Moller A.J., Bejerholm C., Stoier S.: Long-term changes in performance and meat quality of Danish Landrace pigs: a study on a current compared with an unimproved genotype. Animal Sci., 2000, 71, 81-92.
  30. Ruusunen M., Puolanne E.: Comparison of histochemical properties of different pig breeds. Meat Sci., 1997, 45, 119-125.
  31. Solomon M.B., Campbell R.G., Steele N.C., Caperna T.J., McMurtry J.P.: Effect of feed intake and exogenous porcine somatotropin on longissimus dorsi muscle fiber characteristics of pigs weighing 55 kg live weights. J. Anim. Sci., 1988, 66, 3279-3284.
  32. Solomon M.B., Campbell R.G., Steele N.C.: Effect of sex and exogenous porcine somatotropin on longissimus muscle fiber characteristics of growing pigs. J. Anim. Sci., 1990, 68, 1176-1181.
  33. Swatland H.J.: Histochemical changes during muscle growth in pigs. Zentralblatt fur Veterinarmedizin, seria A, 1997, 24, 248-251.
  34. Vigeneron R., Bacou F., Ashmore C.R.: Distribution heterogeneity of muscle fiber types in the rabbit longissimus muscle. J. Anim. Sci., 1976, 43, 483-490.
  35. Warriss P.D.: Meat Science - an introductory text. Cabi Publishing, England 2000.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu