BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gulášová Ivica (Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety, Slovakia), Gornerová Lenka (College of Polytechnics, Jihlava, Czech Republic), Breza ml. Jan (Urologicka klinika s Centrom pre transplanta cie oblic iek, FNsP Krama re, Bratislava), Breza Jan (Urologicka klinika s Centrom pre transplanta cie oblic iek, FNsP Krama re, Bratislava)
Tytuł
Etické aspekty ošetřovatelské péče u akutních stavů z pohledu Etických a právních
Ethical aspects of nursing care for acute conditions from the perspective of ethical and legal standards
Źródło
Społeczeństwo i Edukacja. Międzynarodowe Studia Humanistyczne, 2013, nr 2, s. 71-80, bibliogr. 14 poz.
Society and Education. International Humanist Studies
Słowa kluczowe
Opieka zdrowotna, Infrastruktura medyczna, Etyka
Health care, Medical infrastructure, Ethics
Uwagi
summ.
Abstrakt
Authors in this article deal with the ethical aspects of nursing care for acute conditions from the perspective of ethical and legal standards. Today's time already think about this problem through various schemes, regulations, standards and codes. One of the main subjects that are concerned by ethics is nursing. Here, thanks to everyday work with people, must everything work for the benefit of morality. Code of Ethics sets and modifies certain rules in specific fields. They determine or recommend certain patterns of behavior. For nurses indicate the direction the International Council of Nurses. Here it is described that the nurse has a duty to care for the health, alleviate suffering, prevent disease and restore health. Emergency medicine is in these modern times pushing the boundaries of therapy. From this point of view implies not only respect to the rights of critically ill patient and their implementation in intensive care. This is happening despite the efforts and need for constant professionalism and conditions of available methods and procedures. Provision of acute care medicine is today very complex.(author's abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adams, B.; Harold, C.E. 1999. Sestra a akutní stavy od A do Z. Praha, Grada Publishing, spol.s.r.o
  2. Anzenbacher, A. 1994. Úvod do etiky. Praha, ZVON
  3. Dobiáš, V. et al. 2007. Prednemocničná urgentná medicína. Martin, Osveta
  4. Gulášová, I. 2008. Telesné, psychické, sociálne a duchovné aspekty onkologických ochorení. Martin, Osveta
  5. Gulášová, I. 2008. olesť ako ošetrovateľský problém. Martin, Osveta
  6. Gulášová, I. 2009. Právne aspekty zdravotnej a ošetrovateľskej starostlivosti. Martin, Osveta
  7. Kapounová, G., 2007. Ošetřovatelství v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada Publishing
  8. Kolektív Autoru. 2007. Výkladový ošetřovatelský slovník. Praha, Grada
  9. Křivohlavý, J. 2002. Psychologie nemoci. Praha, Grada
  10. Kutnohorská, J. 2007. Etika v ošetřovatelství. Praha, Grada Publish-ing, a.s.
  11. Kyasová, M., Chalupová, J. 2001. Práva pacientov a ich akceptovanie v podmienkach súčasnej praxe. Revue profesionálnej sestry
  12. Linhartová, V. 2007. Praktická komunikace v medicíně. Praha, Grada
  13. Munzarová, M. 2005. Zdravotnická etika od A do Z. Praha, Grada
  14. Šimko, Š., Babík, J. 1997. Hromadné nešťastia-medicína katastro . Martin, Osveta
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-0171
Język
cze
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu