BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dancák Pavol
Tytuł
W zakresie edukacji, życia i całości
In the Range of Education, Life and Entirety
Źródło
Humanum. Międzynarodowe Studia Społeczno-Humanistyczne, 2010, nr 4 (1), s. 21-32, bibliogr. 10 poz.
Humanum. International Social and Humanities Studies
Słowa kluczowe
Edukacja, Wychowanie, Kwalifikacje pracowników, Filozofia człowieka
Education, Education, Qualifying employees, Human philosophy
Uwagi
summ
Abstrakt
Celem tego artykułu jest przedstawienie aktualności autentycznego wychowania w obecnych czasach. Z jednej strony wydaje się, że współcześni ludzie wyzbyli się poglądów oświeceniowych "ciagle w przód i coraz lepiej". Z drugiej strony, przyzwyczaili się do pozycji w platońskiej jaskini i nie chcą lub nie wiedzą jak wyjść z niewoli cieni i zająć miejsce, które jest im bytowno przeznaczone.(fragment tekstu)

Nowadays the problem of education is still loaded with modern spiritualizm and its atmosphere in education, and didactics in education. The problem of education is not only a challenge to an abstract academic reflection, but it is actual mission of life in the context of the civilization development, which end up in the crisis. There is call for an authentic life-long education as a human effort.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Gadacz, T. (1996): Myśli o wychowaniu. Znak 498, Kraków, s. 8.
  2. Kowalczyk, S. (1992): Wprowadzenie do filozofii J. Maritaina, Lublin, KUL.
  3. Komenský, J. A. (1948): Vševýchova. Pampaedia . Praha: Státní nakladatelství v Praze
  4. Kratochvil, Z. (1995): Výchova, zřejmost, vědomi. Praha, Herrmann & synové.
  5. Palouš, R. (1991): Čas výchovy, Praha, SPN.
  6. Palouš, R. (1991): K filozofii výchovy, Praha, SPN.
  7. Palouš, R. (1994): Česká zkušenost, Praha. Academia.
  8. Palouš, R. (1992): Komenského Boží svět, Praha, SPN.
  9. Patočka, J. (1964): Aristoteles, jeho předchůdci a dědicové, Praha.
  10. Stolárik, S. (2000): Život ako existenciálny pohyb vo filozofii Jana Patočku. Košice. 42
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-8431
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu