BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dudziak Mariusz (Politechnika Śląska), Burdzik Edyta (Politechnika Śląska)
Tytuł
Oddziaływanie antropogeniczne na środowisko i występowanie zanieczyszczeń estrogenicznych w żywności
Anthropogenic Impact on the Environment and Presence of Estrogenic Contaminants in Food
Źródło
Aura, 2014, nr 5, s. 21-22, fot., rys., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Bezpieczeństwo żywnościowe, Toksykologia żywności, Środowisko przyrodnicze
Food, Food security, Food toxicology, Natural environment
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Dotychczas uważano, że podstawowym zagrożeniem dla żywności są drobnoustroje i wytwarzane przez nie toksyny. Aktualnie największe obawy budzą substancje biologicznie czynne, które przenikają do żywności w wyniku oddziaływań antropogenicznych. Szczególnie niebezpieczną grupę stanowią tu związki, wykazujące aktywność estrogeniczną. W organizmie związki te łączą się z receptorami estrogenowymi, zaburzając prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i rozrodczego. (abstrakt oryginalny)

So far, it has been believed that microorganisms and toxins produced by microorganisms are the main threat to food. Now, biologically active contaminants which penetrate food via anthropogenic activities pose the biggest threat. Compounds active estrogenically are especially hazardous. In an organism, they bind to estrogenic receptors and disturb the correct functioning of the hormonal and reproductive systems. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. I. R. Falconer et al., Endocrine disrupting compounds: a review of their challenge to sustainable and safe water supply and water re-use, Journals in Environmental Toxicology, 3, 2006, 101-112.
  2. E. Diamanti-Kandarakis et al., Endocrine-disrupting chemicals: an endocrine society scientific statement, Endocrine Reviews, 30, 2009, 293-342.
  3. N. Hartmann et al., Environmental exposure to estrogenic and other myco- and phytotoxins, Chimia, 62, 2008, 364-367.
  4. A. M. Andersson, N. E. Skakkebaek, Exposure to exogenous estrogens in food: possible impact on human development and health, European Journal of Endocrinology, 140, 1999, 477-485.
  5. M. Siemiński, Środowiskowe zagrożenia zdrowia, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001.
  6. J. Aravindakshan et al., Consumption of xenoestrogen contaminated fish during lactation alters adult male reproductive function, Toxicologica Science, 81, 2004, 179-189.
  7. B. Janoszka i in., Organic compounds formed in thermally treated high-protein food. Part 1: Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, Acta Chromatographica, 14, 2004, 115-128.
  8. A. Valcheva, G. Valchev, The fusariotoxins zearalenon and deoxinivalenol as natural contaminators of some basic cereal, components in the production of combined feed, Bulgarian Journal of Agricultural Science, 13, 2007, 99-104.
  9. A. M. Andersson, N.E. Skakkebaek, Exposure to exogenous estrogens in food: possible impact on human development and health, European Journal of Endocrinology, 140, 1999, 477-85.
  10. A. Oski, E. Kennelly, Phytoestrogens: a review of the present state of research, Phytotherapy Research; 17, 2003, 845-869.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu