BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Widz Ewa (Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie)
Tytuł
Strategie spreadu intercontract na rynku indeksowych kontraktów futures na GPW w Warszawie
The Intercontract Spread Trading on Indices Futures Contracts on the Warsaw Stock Exchange
Źródło
Acta Universitatis Lodziensis. Folia Oeconomica, 2014, vol. 2, t. 301, s. 215-226, tab., rys., bibliogr. 11 poz.
Tytuł własny numeru
Future of Finance. Część III. Przyszłość finansów rynku kapitałowego
Słowa kluczowe
Giełda papierów wartościowych, Kontrakty terminowe, Transakcje terminowe
Stock market, Fixed-period contracts, Forward rate transaction
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem artykułu jest określenie możliwości realizacji strategii spreadu międzytowarowego z wykorzystaniem indeksowych kontraktów terminowych futures notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie, tj. kontraktów na indeksy WIG20 i mWIG40 oraz zbadanie efektywności tego typu strategii. Brak ograniczeń płynności rynku tych instrumentów pochodnych, wysoka korelacja indeksów WIG20 i mWIG40 oraz kontraktów na te indeksy oraz wysoka zmienność spreadów w latach 2007-2010 pozwalały na osiągnięcie dużych zysków ze strategii. Z kolei w latach 2011-2013 ze względu na słabszą korelację kontraktów indeksowych i niższą zmienność spreadów strategia ta stała się bardziej ryzykowna i mniej zyskowna. Pomimo tego postawioną hipotezę o istnieniu możliwości realizacji efektywnej strategii spreadu międzytowarowego na rynku kontraktów indeksowych na GPW można zweryfikować pozytywnie. Należy dodać, iż większą efektywność strategia zapewnia w warunkach wysokiej zmienności spreadów. Przeprowadzone badania wykazały ponadto, że zdecydowanie łatwiej przewidzieć kierunek zmian spreadu przy długookresowych trendach spadkowych i wzrostowych niż w trendzie bocznym. Można stąd wyciągnąć wniosek, iż strategia spreadu międzytowarowego nie powinna być realizowana w sytuacji niepewności co do tego, w którą stronę porusza się rynek. (abstrakt oryginalny)

The aim of this study is to analyze the possibility of successful intercontract spread-trading on indices futures contracts on the Warsaw Stock Exchange. The intercontract spread-trading involves the simultaneous purchase and sale of related futures contracts (two legs of the spread), it's therefore usually less risky. The results of research show that implementation of the intercontract spread-trading on WIG20 and mWIG40 futures was possible and profitable in 2007-2010 because of sufficient liquidity of the derivatives market, the high correlation between indices futures contracts and the high volatility of spreads. However, in 2011-2013 it's become more risky and less profitable due to the lower indices futures correlation and the lower spread volatility. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Dębski W., 2010, Rynek finansowy i jego mechanizmy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  2. Hull J., 1999, Kontrakty terminowe i opcje. Wprowadzenie, WIG-Press, Warszawa.
  3. Mazurek J., Transakcje spreadowe, http://euro.bankier.pl/edu.
  4. Rocznik giełdowy 2011, GPW w Warszawie.
  5. Rocznik giełdowy 2013, GPW w Warszawie.
  6. Ross J., 2009, Trading spreads and seasonals, Trading Educators.
  7. Schwager J. D., 2002, Analiza techniczna rynków terminowych, WIG-Press, Warszawa.
  8. Spread z wykorzystaniem kontraktów na akcje, http://pochodne.gpw.pl.
  9. Tomaszewski R., Tomaszewski J., Łazor I., 1998, Kontrakt terminowy - przewodnik po WIG20 future, PARKIET, Warszawa.
  10. Transakcje typu spread - kontrakty terminowe na indeks i na akcje, http://mojeinwestycje.interia. pl/poch/edu.
  11. Zalewski G., 2010, Kontrakty terminowe i forex. Teoria i praktyka, Wydawnictwo LINIA, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-6018
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu