BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jefmański Bartłomiej (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Pomiar i ocena jakości usług edukacyjnych z zastosowaniem rozmytej metody SERVQUAL
The Measurement and Evaluation of Service Quality by Applying Fuzzy SERVQUAL Method
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu. Taksonomia (17), 2010, nr 107, s. 247-257, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
Research of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Klasyfikacja i analiza danych - teoria i zastosowania
Słowa kluczowe
Edukacja, Jakość usług, Zbiory rozmyte, Metoda SERVQUAL
Education, Quality of services, Fuzzy sets, SERVQUAL method
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Metoda SERVQUAL to jedna z częściej stosowanych metod w pomiarze i ocenie jakości usług. Celem opracowania było zaprezentowanie modyfikacji tej metody polegającej na zastosowaniu liczb rozmytych. Przeprowadzone badanie empiryczne umożliwiło scharakteryzowanie metodologii rozmytej metody SERVQUAL.(abstrakt oryginalny)

SERVQUAL method is one of the most frequently used methods when measuring and evaluating service quality. The main aim of this paper is to present a modification of this method which consists of using fuzzy numbers. Empirical research, which has been carried out, made it possible to characterize methodology of the fuzzy SERVQUAL method.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Alexander J., Hill N., Pomiar satysfakcji i lojalności klientów, Oficyna Ekonomiczna, Kraków 2003.
  2. Arambewela R., Hall J., A comparative analysis of international education satisfaction using SERVQUAL, "Journal of Services Research" 2006, vol. 6.
  3. Benitez J.M., Martin J.C., Roman C., Using fuzzy number for measuring quality of service in the hotel industry, "Tourism Management" 2007, vol. 28.
  4. Bugdol M., Zarządzanie jakością w urzędach administracji publicznej, Difin, Warszawa 2008.
  5. Chien Ch.-J., Tsai H.-H., Using fuzzy number to evaluate perceived service quality, "Fuzzy Sets and Systems" 2000 no 116.
  6. Dziadkowiec J., Wybrane metody badania i oceny jakości usług, [w:] Zeszyty Naukowe AE w Krakowie nr 717, AE, Kraków 2006.
  7. Huang T.-T., Huang W.-T., Using statistical data and signed distance of fuzzy aggregate evaluation method on application of measuring service quality of hotel, "Information and Management Sciences" 2005 vol. 16, no 3.
  8. Kandel A., Fuzzy techniques in pattern recognition, John Wiley & Sons, New York 1982.
  9. Rubу C.A., Assessing satisfaction with selected student services using SERVQUAL, a market-driven model of service quality, "NASPA Journal" 1998 vol. 35, no 4.
  10. Sagan A., Skale jako podstawowy instrument pomiaru w badaniach satysfakcji i lojalności, StatSoft Polska, Kraków 2003.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
1505-9332
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu