BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stokłosa Agnieszka (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Dąbkowska Teresa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie)
Tytuł
Chemiczna konkurencja roślin i jej wykorzystanie w rolnictwie zrównoważonym
Chemical Composition in Plants and Their Applications in Sustainable Agriculture
Źródło
Aura, 2013, nr 3, s. 8-10, rys.
Słowa kluczowe
Rolnictwo ekologiczne, Rolnictwo zrównoważone, Zwalczanie chwastów
Ecological agriculture, Sustainable agriculture, Weed control
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Konkurencja między roślinami tego samego gatunku, jak i różnymi gatunkami, sąsiadującymi ze sobą, to powszechne i ważne oddziaływania w przyrodzie. Tę konkurencję określa się mianem allelopatii. Jest to w ostatnich latach coraz bardziej poznawane zjawisko, w które zaangażowane są metabolity wtórne, czyli różnego rodzaju związki chemiczne, specyficzne dla poszczególnych gatunków roślin. Charakter interakcji allelopatycznych może sprzyjać rozwojowi sąsiednich roślin, częściej jest to działanie hamujące wzrost i rozwój sąsiadów. Wykorzystanie allelopatii ma szczególne znaczenie w rolnictwie ekologicznym. (abstrakt oryginalny)

Competition in plants of the same or various species, is a common and essential natural interaction. This competition is termed allelopathy. This phenomenon has been increasingly recognized; it incorporates secondary metabolites, i.e. various chemical compounds specific for a particular plant species. The nature of allelopathic interaction can favour the development of nearby plants, but it can also inhibit growth and development of nearby plants. Use of allelopathy is of special significance in ecological agriculture. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu