BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Wysokińska-Senkus Aneta (Akademia Rolnicza im. Augusta Cieszkowskiego w Poznaniu)
Tytuł
Ewolucja standaryzacji i zarządzania jakością w sektorze gospodarki żywnościowej na świecie a proces globalizacji
Evolution of Standardization and Quality Management Systems in the World Food Sector in the Context of Globalization
Źródło
Roczniki Akademii Rolniczej w Poznaniu - Seria Ekonomia, 2006, z. CCCLXXVII (5), s. 239-248, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Globalizacja, Standaryzacja, Zarządzanie jakością, Gospodarka żywnościowa, Globalizacja rynków
Globalization, Standardization, Quality management, Food economy, Globalization of markets
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Współcześnie w działalności gospodarczej na świecie zauważalny jest wzrost zainteresowania problematyką jakości. Zarządzanie przez jakość zaczyna być działaniem powszednim w polskich przedsiębiorstwach oraz perspektywą przetrwania w XXI wieku. Systemy zarządzania jakością oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności są jednym z aspektów nowoczesnego zarządzania i coraz szerzej są wdrażane w przemyśle spożywczym. Od połowy XX wieku mamy do czynienia z postępującą globalizacją gospodarki. Międzynarodowa wymiana dóbr jest coraz powszechniejsza i szybsza dzięki nowym możliwościom technicznym. Przepływ towarów i usług napotyka wciąż jednak szereg barier. Należą do nich bariery techniczne, z których znaczna część wynika z odmienności norm technicznych stosowanych w poszczególnych krajach. Niezbędne staje się więc ujednolicanie tych norm na szczeblu ponadnarodowym. Cel ten realizują międzynarodowe i regionalne organizacje normalizacyjne zrzeszające krajowe jednostki normalizacyjne z poszczególnych państw. (fragment tekstu)

The paper gathers and organizes the key events of the evolution of standardization and quality management systems in the global food sector with the special focus on the dairy industry. The quality is one of more important elements of modern business strategies - quality of products and services, but also the quality of administration, organization, work and environment. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Caswell J.A., Hooker N. (1996): HACCP as an international trade standard. Am. J. Agric. Econ. 7: 234-240.
  2. Fabiańska K., Jędralska K., Rokita J. (1994): Zarządzanie przedsiębiorstwem a konkurencja rynkowa. Petex, Katowice.
  3. Griffin W.R. (1998): Podstawy zarządzania organizacjami. PWN, Warszawa.
  4. Liberska B. (2000): Polska w procesie globalizacji gospodarki światowej. W: Wzrost gospodarczy w Polsce. Red. J. Lipiński, W. Orłowski. Bellona, Warszawa: 54-58.
  5. McGrew A., Levis P. (1995): Globalization and the nation states. Polity Press, Cambridge.
  6. Parker B.B. (1998): Globalization and business practice. Maging across boundaries. Sage Publications, London.
  7. Schiefer G., Rickert U. (2003): Quality assurance, risk management and environmental control in agriculture and food supply networks. ILB, Bonn.
  8. Stonehouse G. (2001): Globalizacja. Strategia i zarządzanie. Felberg SJA, Warszawa.
  9. Unnevehr L.J. (1996): The benefis and costs of ford safety policies: discussion. J. Agric. Econ. 78: 1302-1304.
  10. Wawrzyniak B. (2001): Wyzwania globalizacji a zarządzanie przedsiębiorstwem. W: Zmieniające się przedsiębiorstwo w zmieniającej się politycznie Europie. Red. T. Wawak. T. 4. Wyd. Informacji Ekonomicznej UJ, Kraków: 270-280.
  11. Wysokińska-Senkus A. (2006): Światowe doświadczenia we wdrażaniu systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego. Probl. Jakości 5: 25-27.
  12. Zorska A. (2000): Ku globalizacji. Przemiany w korporacjach międzynarodowych i w gospodarce światowej. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1731-0261
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu