BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Marks Norbert (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie), Wiwatowski Janusz (Wiwax PPHU)
Tytuł
Zastosowanie systemu Total Productive Management do racjonalizacji gospodarki cieplnej w browarze
Total Productive Management System was applied for rationalization of heat economy in a brewery
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 3 (145), s. 243-253, rys., tab., bibliogr. 15 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Browarnictwo, Ciepłownictwo, Globalne zarządzanie utrzymaniem ruchu (TPM)
Brewing industry, Heating, Total Productive Maintenance (TPM)
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy było określenie przyczyn zwiększonego zużycia ciepła na linii rozlewania piwa do puszek w 2010 r. w stosunku do roku 2009 oraz zredukowanie ilości zużycia ciepła przez tę linię do poziomu 23,5 MJ·hl-1, czyli o 0,5 MJ·hl-1. Jedną z nich były wady pasteryzatora tunelowego, które spowodowały zwiększenie zużycia ciepła do poziomu 18,2 MJ·hl-1. Założono redukcję zużycia ciepła przez pasteryzator o 2,2 MJ·hl-1, czyli do poziomu 16 MJ·hl-1. Dla zrealizowania postawionego celu zastosowano system Total Productive Management oraz analizę Pareto. W efekcie poczynionych zmian zredukowano zużycie ciepła przez pasteryzator do założonego poziomu, co dało roczne oszczędności kosztów produkcji o ok. 90 tys. PLN i obniżenie ogólnego wskaźnika zużycia ciepła przez browar o 0,8%.(abstrakt oryginalny)

The objective of the paper was to determine the increased heat consumption on the line of pouring beer into cans in 2010 in comparison to 2009 and reduction of the amount of heat consumption by this line to the level of 23.5 MJ·hl-1 that is by 0.5 MJ·hl-1. One of them were defaults of a tunnel pasteurizer, which caused the increase of heat consumption to the level of 18.2 MJ·hl-1. Reduction of heat consumption by a pasteurizer by 2.2 MJ·hl-1, that it to the level of 16 MJ·hl-1 was assumed. For execution of the objective, the Total Productive Management system and Pareto analysis were applied. As a result of the changes, heat consumption by a pasteurizer was reduced to the assumed level which resulted in annual savings of production costs by approx. PLN 90 thousand and lowering a general index of heat consumption by a brewery by 0.8%.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brzeski, M.; Figas, M. (2006a). Fundamenty TPM. Pozyskano z: http://www.leanvision.com/upload/files/18/Fundamenty_TPM-article.pdf
  2. Brzeski, M.; Figas, M. (2006b). Focused Improvement - Zespołowa eliminacja strat w ramach programu TPM. Pozyskano z: http://www.leanvision.com/upload/files/5/Focused_improvement_Lean_Vision.pdf?1229363813
  3. Brzeski, M.; Figas, M. (2006c). Autonomus Maintenance - Autonomiczne Utrzymanie Ruchu. Pozyskano z: http://www.leanvision.com/upload/files/3/Autonomous_Maintenance_-_Lean_Vision. pdf ?1229363701
  4. Brzeski, M.; Figas, M. (2006d). Planned Maintenance - Dział Utrzymania Ruchu. Pozyskano z: http://www.leanvision.com/upload/files/9/Planned_maintenance_Lean_Vision.pdf?1229363988
  5. Brzeski, M.; Figas, M. (2007). Wdrażanie Total Productive Maintenance. Pozyskano z: http://www.leanvision.com/upload/files/10/Wdrazanie_TPM_Lean_Vision.pdf?1229364075
  6. Czerska, J. (2006). Total Productive Maintenance Politechnika Gdańska. Pozyskano z: http://leanmanufacturing.pl/pl/lean-w-teorii/106-total-productive-maintenance.html
  7. Duplaga, M.; Stadnicka, D. (2009). Wdrażanie TPM w praktyce dużego przedsiębiorstwa. Technologia i Automatyzacja Montażu, 3, 25-32.
  8. Encyklopedia Zarządzania. Diagram Pareto. (2013). Pozyskano z: http://mfiles.pl/pl/index.php/Diagram_Pareto
  9. Energia Odnawialna - zielona przyszłość Elbląga. (2012). Pozyskano z: http://info.elblag.pl/1,24885,Energia-odnawialna-zielona-przyszlosc-Elblaga.html
  10. Kunze, W. (1999). Technologia piwa i słodu. Warszawa, Piwochmiel spółka z o.o., ISBN-83-910845-0-7 dla nakładu i ISBN-83-910845-1-5 dla zbroszurowanego. 625-674.
  11. Marks, N. (2006). Wykorzystanie systemu organizacji pracy Total Productive Management (TPM) do zwiększenia wydajności linii rozlewania piwa w browarze. Inżynieria Rolnicza, 11(86), 325-332.
  12. Marks, N. (2007). Ocena sprawności linii rozlewu piwa do butelek po wprowadzeniu systemu organizacji pracy Total Productive Management (TPM). Inżynieria Rolnicza, 7(95), 145-152.
  13. Michlowicz, E.; Karwat B. (2010). Implementation of Total Productive Maintenance - TPM in an enterprise. Scientitic Journals, 24(96), 41-47.
  14. Relacja z III Konferencji Naukowo-Technicznej. (2012). Pozyskano z: http://www.ochrona.ebmp.pl/relacja-iii-konferencja-naukowo-techniczna-8222awarie-remonty-monitoring-sieci-wodkan8221,4252,art.html
  15. Shirose, K. (1992).TPM for work shop leaders. Portland, Oregon, USA, Productivity Press, 1-149, ISBN 09 15299925, 978091529928.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu