BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Stopa Roman (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Komarnicki Piotr (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Młotek Małgorzata (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu)
Tytuł
Rozkłady nacisków powierzchniowych jabłek przy obciążeniach udarowych
Distribution of surface pressure of apples at impact loading
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 3 (145), s. 363-374, rys., tab., bibliogr. 15 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Analiza nierównomierności rozkładów, Owoce, Fizyka, Rolnictwo
Unequal distribution analysis, Fruit, Physics, Agriculture
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przedstawiono wyniki pomiarów nacisków powierzchniowych jabłek odmiany Ligol przy pomocy systemu Tekscan w warunkach obciążeń udarowych. Wyznaczono warstwice i rozkłady nacisków w dwóch wzajemnie prostopadłych kierunkach dla dwóch wariantów obciążenia różniących się energią zderzenia jabłka z powierzchnią oporową. Wyznaczono średnie wartości wielkości mierzonych podczas testu i przeprowadzono dla nich analizę statystyczną. Ustalono, że wzrost energii zderzenia wpływa na wartość i rozkład maksymalnych nacisków w miejscu styku jabłka z powierzchnia oporową. Wykazano, że w centralnej strefie styku nastąpiły odkształcenia plastyczne tkanki jabłka w wyniku jej uszkodzenia objawiające się niskimi wartościami nacisków powierzchniowych. Maksymalne wartości nacisków powierzchniowych znajdują się w strefie granicznej powierzchni styku.(abstrakt oryginalny)

Results of measurements of surface pressure of Ligol apples with the use of Tekscan system in impact loading conditions were presented. Contour lines and distribution of pressure in two mutually perpendicular directions for two variants of loading differing with the energy of apple collision with the area of resistance were determined. Average values measured during the test were determined and statistical analysis was carried out for them. It was determined that the growth of collision energy influences the value and distribution of maximum pressures in the area of the apple contact with the area of resistance. It was proved that in the central contact zone, plastic deformations of the apple tissue occurred as a result of its damage appearing with low values of surface pressure. Maximum values of surface pressure are in the border zone of the contact area.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Acican, T.; Alibas, K.; Ozelkok, I. S. (2007). Mechanical damage to apples during transport in wooden crates. Biosystems Engineering, 96(2), 239-248.
  2. Bajema, R. W.; Hyde, G. M.; Baritelle, A. L. (1998). Temperature and strain rate effects on the dynamic failure properties of potato tissue. Trans. ASAE, 41(3), 733-740.
  3. Blahovec, J. (1985). Resistance of potatoes and similar fleshy vegetable products to mechanical damage. Papers of the 31 International Conference Physical Properties of Agricultural Materials in Praha, 57-64.
  4. Gołacki, K.; Rowiński, P. (2006). Dynamiczne metody pomiaru własności mechanicznych owoców i warzyw. Acta Agrophysica, 139, 8(1), 69-83.
  5. Gołacki, K.; Bobin, G. (2008). Zastosowanie techniki chmi do wyznaczania odporności na obicia jabłek odmiany melrose. Inżynieria Rolnicza, 9(107), 91.
  6. Herold, B.; Geyer, M.; Studman, C.J. (2001). Fruit contact pressure distributions-equipment. Comput. Electron. Agric., 32, 167-179.
  7. Holt, J. E.; Schoorl, D. (1977). Bruising and energy dissipation in apples. Journal of Textures Studies, 7, 421-432.
  8. Konstankiewicz, K.; Pukos, A.; Zdunek, A. (1996). Teorie odkształceń materiałów biologicznych w świetle relaksacji naprężeń. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 443, 353-363.
  9. Konstankiewicz, K.; Pukos, A. (1998). Metodyczne aspekty w badaniach nad nową mechaniką rolniczych. Inżynieria Rolnicza, 2(3), 5-20.
  10. Lewis, R.; Yoxall, A.; Marshall, M. B.; Canty, L. A. (2008). Characterizing pressure and bruising in apple fruit. Department of Mechanical Engineering, The University of Sheffield. Mappin Street, Sheffield S1 3JD, United Kingdom ,Wear, 264 37-46.
  11. Lippert, F. (1995). Methode zur induktion der Rissbildung bei Sprossknollen von Kohlrabi (Brassica oleracea var. gongylodes L.). Gartenbauwissenschaft, 60(4), 187-190.
  12. Rabelo, G. F.; Fabbro, I. M.; Linares, A. W. (2001). Contact stress area measurement of spherical fruit. Proceedings of Sensors in Horticulture, III, 195-200.
  13. Siyami, S.; Brown, G. K.; Burgess, G. J.; Gerrish, J. B.; Tennes, B. R.; Burton, C. L.; Zapp, R. H. (1988). Apple impact bruise prediction models. Trans. Am. Soc. Agric. Eng., 41, 1038-1046.
  14. Stopa, R. (2010). Modelowanie deformacji korzenia marchwi w warunkach obciążeń skupionych metodą elementów skończonych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
  15. Van Zeebroeck, M.; Van Linden, V.; Ramon, H.; De Baerdemaeker, J.; Nicolai, B. M.; Tijskens, E. (2007). Impact damage of apples during transport and handling. Postharvest Biol. Technol., 45, 157-167.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu