- Autor
- Seremak-Bulge Jadwiga (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Polskie mleczarstwo po akcesji Polski do UE
- Źródło
- Wspólnoty Europejskie, 2004, nr 7 (152), s. 28-35, tab., wykr.
- Słowa kluczowe
- Integracja gospodarcza Polski z UE, Przemysł mleczarski, Mleczarstwo, Rynek mleka, Produkcja mleka, Wspólna Polityka Rolna
Poland's economic integration with the EU, Dairy industry, Dairy, Milk market, Milk production, Common Agricultural Policy (CAP) - Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej otworzyło nowy etap rozwoju mleczarstwa, które na początku lat dziewięćdziesiątych rozpoczęło przyspieszoną restrukturyzację w ramach dostosowań do gospodarki rynkowej Włączenie polskiego mleczarstwa do jednolitego rynku europejskiego oznacza zwiększenie obszaru wolnego handlu, na którym będzie ono mogło wykorzystać swoje przewagi konkurencyjne. Poddane jednak zostanie większej presji konkurencyjnej dobrze zorganizowanego, nowoczesnego mleczarstwa "starych" państw członkowskich. Wprawdzie objęcie sektora mleczarskiego mechanizmami wspólnej polityki rolnej (WPR) zwiększa gwarancje ekonomicznych warunków produkcji i przetwórstwa mleka oraz tworzy warunki sprzyjające modernizacji i poprawie konkurencyjności polskiego mleczarstwa, jednak przyznanie kwot znacznie mniejszych od postulowanych przez Polskę podczas negocjacji stanowi poważne zagrożenie dla realizacji takiego scenariusza. (fragment tekstu)
- Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Bibliografia
- W. Ziętara., Organizacyjne i ekonomiczne aspekty produkcji mleka w przedsiębiorstwach rolniczych, "Przegląd Mleczarski", 2002, nr 6, s. 277-283.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1426-2568
- Język
- pol