BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Diakun Jarosław (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Rodzaje norm
Types of Standards
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, vol. 3(11), s. 38-40, bibliogr. 4 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Normalizacja, Normy PN, Typologia, Normy EN
Normalization, Polish standards (PN), Typology, European standards (EN)
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Na podstawie przeglądu i analizy tytułów i treści norm wydzielono grupy rodzajowe, ze względu na ich cel i obszar oddziaływania. Wyróżniono następujące rodzaje norm: definiujące, charakterystyki, terminologiczno-klasyfikacyjne, procedury, wytyczne oraz normy systemowe. (abstrakt oryginalny)

Based on a review and titles and content analysis of standards generic groups due to their purpose and impact area were separated. The following types of standards were distinguished: defining, characterization, terminology classification, procedures, guidelines and system standards. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Diakun J. 2013. Definicja normy, oznaczenia. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 4(8), 43 - 44.
  2. Diakun J. 2012a. Historyczno - Społeczne aspekty normalizacji jakości. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 3(3), 69 - 70.
  3. Diakun J. 2012b. Międzynarodowe instytucje normalizujące. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego 4(4), 52 - 53.
  4. Zaborowska I. 2001. Normalizacja. Część I - wprowadzenie. Wydawnictwo Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu