BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Surma Mariusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Jałoszyński Klaudiusz (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Pasławska Marta (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Stępień Bogdan (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), Peroń Stanisław (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Sulechowie)
Tytuł
Analiza procesu suszenia papryki czerwonej w złożu fontannowym z nagrzewaniem mikrofalowym
Analysis of drying of red peppers the fountain bed with microwave heating
Źródło
Inżynieria Rolnicza, 2013, R. 17, nr 4 (147), s. 345-354, rys., tab., bibliogr. 16 poz.
Agricultural Engineering
Słowa kluczowe
Warzywa, Badania właściwości fizycznych, Badania naukowe
Vegetables, Physical properties research, Scientific research
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem pracy było określenie możliwości zastosowania suszarki fontannowej z nagrzewaniem mikrofalowym surowca i uzyskanie informacji odnośnie przebiegu procesu i kinetyki ubytków wody oraz przedstawienie wpływu procesu suszenia na aktywność przeciwutleniającą i zawartość polifenoli w papryce czerwonej. W czasie suszenia papryki czerwonej stwierdzono, że wraz ze wzrostem mocy mikrofal wzrasta zawartość związków polifenolowych i aktywność przeciwutleniająca. Wyniki badań wskazują, że suszenie fontannowo-mikrofalowe pozwala uzyskać susz dobrej jakości i wpływa na poprawę jakości suszu z papryki w porównaniu z tradycyjnym suszeniem konwekcyjnym.(abstrakt oryginalny)

The purpose of the study was to determine the applicability of spouted dryer heated by microwave material and obtain information about the process and the kinetics of water loss and of the effect of the drying process on antioxidant activity and polyphenol content of red pepper. During drying red peppers was found that with the increase of the microwave power is increased content of polyphenolic compounds and antioxidant activity. The results indicate that fountain-microwave drying ovens allows for drought of good quality and improving the quality of dried peppers over traditional convection drying.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bieżankowska-Kopeć, R.; Pisulewski, P.M. (2006). Wpływ procesów termicznych i biologicznych na pojemność przeciwutleniającą nasion fasoli (Phaseolus Vulgaris L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 3(48) supl. 51-64.
  2. Gajc-Wolska, J.; Skąpski, H. (2002). Yield of sweet pepper depending on cultivars and growing conditions. Folia Horticulturae 14(1), 95-103.
  3. Gasik, A.; Mitek, M.; Kalisz, S. (2008). Wpływ procesu maceracji oraz warunków przechowywania na aktywność przeciwutleniającą i zawartość wybranych składników soku z derenia (Cornus Mas). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 5(60) supl. 161-167.
  4. Glaser, R. (1991). O możliwości suszenia krajanek warzywnych w warstwie pulsofluidalnej. Materiały VII Sympozjum Suszarnictwa,147-154.
  5. Jakubczyk, E. (2009). Charakterystyka suszenia konwekcyjnomikrofalowego spienionego przecieru jabłkowego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 1(62), 109-118.
  6. Kieca, A.; Musielak, G. (2010). Kinetyka suszenia mikrofalowego pod obniżonym ciśnieniem. Inż. Ap. Chem., 49, 3, 49-50.
  7. Kucharczyk, J. (1989). Vademecum wegetarianina. "Znaki czasu", Warszawa.
  8. Márkus, F.; Daood, H.G.; Kapitány, J.; Biacs, P.A. (1999). Change in the caroteniod and antioxidant content of spice red pepper (paprika) as a function of ripening and some technological factors. J. Agric.Food Chem. 47, 100-107.
  9. Marzec, A.; Zdrożna, M. (2008). Wpływ mocy mikrofal na jakość suszu jabłkowego. Acta Agrophysica, 12(2), 457-467.
  10. Oszmiański, J. (2007). Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne, i analityczne. WNT, Warszawa, 519-532.
  11. Peroń, S.; Pęksa, A. (2008). Suszenia miazgi ziemniaczanej w złożu fontannowym z wykorzystaniem pszennych otrębów, jako nośnika porowatego. Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie. V konferencja Naukowa Szklarska Poręba 12-15 maj. Wrocław.
  12. Perucka, I.; Materska, M. (2003). Antioxidant activity and content of capsaicinoids isolated from papryka fruits. Pol. J. Food Nutr. Sci. 12/53, 15-18.
  13. PN-ISO 30-1:2000/A1. Wielkości fizyczne i jednostki miar. Część 1. Przestrzeń i czas.
  14. Surma, M.; Peroń, S.; Jałoszyński, K.; Pasławska, M. (2011). Wykorzystanie suszarki fontannowej do suszenia rozłogów perzu właściwego. Inżynieria Rolnicza, 5(130), 267-274.
  15. Szarycz, M.; Jałoszyński, K.; Pełka, A.; Ostrowska, M.; Świerk, B. (2006). Wpływ parametrów mikrofalowopróżniowego suszenia truskawek na przebieg procesu i skurcz suszarniczy. Inżynieria Rolnnicza, 4(79), 229-237.
  16. Wangcharoen, W.; Morasuk, W. (2009). Antioxidant capacity changes of bird chili (Capsicum frutescens Linn.) during hot air rying. Kasetsart Journal (Natural science), vol. 43, 12-20.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1429-7264
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu