BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Domańska Katarzyna (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie), Nowak Anna (Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie)
Tytuł
Konkurencyjność polskiego rolnictwa na rynku Unii Europejskiej
Competitiveness of Polish Agriculture on the European Union Market
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 29-37, tab., bibliogr. 17 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Konkurencyjność, Rolnictwo
Competitiveness, Agriculture
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Celem niniejszego opracowania jest ocena pozycji konkurencyjnej polskiego rolnictwa wśród pozostałych członków Unii Europejskiej w aspekcie handlowym (na podstawie wskaźników handlu i pozycji w międzynarodowej wymianie towarowej) oraz w aspekcie efektywnościowym (w oparciu o wskaźniki produktywności). W pracy wykorzystano dane EUROSTAT z lat 2007-2011. Badania wykazały, że Polska w analizowanym okresie posiadała przewagi komparatywne w zakresie handlu żywnością oraz przewagę pod względem bieżącej produktywności kapitału.(abstrakt oryginalny)

This paper identifies and examines the competitiveness position of Polish agriculture among other European Union members regarding trade (basing upon trade indicators and position in international goods exchange) as well as effectiveness (basing upon productivity coefficients). Data from official European Union statistics (EUROSTAT) are the main information source used in analysis concerning 2007-2011 years. The survey showed that Poland proved comparative advantages in food commerce and current capital productivity taking into consideration examined period.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Adamkiewicz-Drwiłło H.G., 2002, Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstwa, PWN, Warszawa.
  2. Bossak J., Bieńkowski W. (red.), 2000, Konkurencyjność gospodarki Polski w dobie integracji z Unią Europejską i globalizacji, SGH, Warszawa.
  3. Czyżewski B., 2012, Produktywność zasobów w rolnictwie w Polsce wobec paradygmatu zrównoważonego rozwoju, Studia Ekonomiczne, nr 2, s. 165-188.
  4. Domańska K., 2013, Konkurencyjność produkcji mleka w Polsce w ujęciu regionalnym, Roczniki Naukowe SERiA, t. XV, z. 4, s. 105-111.
  5. European Commission 2009, European Competitiveness Report 2008, Brussels.
  6. Gorynia M., Łaźniewska E. (red.), 2010, Kompendium wiedzy o konkurencyjności, PWN, Warszawa.
  7. Józwiak W. (red.), 2012, Wzmacnianie pozycji polskiego rolnictwa - propozycje wstępne, IERiGŻ, nr 65, Warszawa.
  8. Krzyżanowski J.T., 2011, Wspólna polityka rolna UE a międzynarodowa konkurencyjność sektora rolniczego, Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie, "Problemy Rolnictwa Światowego", t. 11, z. 4, s. 125-128.
  9. Latruffe L., 2010, Competitiveness, Productivity and Efficiency in the Agricultural and Agri-Food Sectors, OECD Food, Agriculture and Fisheries Papers, No. 30, OECD Publishing, s. 7-30, http://dx.doi.org/10.1787/5km91nkdt6d6-en (12.01.2014).
  10. Nosecka B., Pawlak K., Poczta W., 2011, Wybrane aspekty konkurencyjności rolnictwa, IERiGŻ, nr 7, Warszawa.
  11. Skawińska E. (red.), 2002, Konkurencyjność przedsiębiorstw - nowe podejście, PWN, Warszawa.
  12. Strojny J., 2010, Konkurencyjność międzynarodowa sektorów rolno-żywnościowych państw Unii Europejskiej w ujęciu dynamicznym, Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, nr 462, Kraków.
  13. Szczepaniak I. (red.), 2009, Ocena konkurencyjności polskich producentów żywności po akcesji do Unii Europejskiej (synteza), IERiGŻ, nr 150, Warszawa.
  14. Urban R., Szczepaniak I., Mroczek R., 2010, Polski sektor żywnościowy w pierwszych latach członkostwa, IERiGŻ, nr 177, Warszawa.
  15. Weresa M. (red.), 2006, Polska. Raport o konkurencyjności 2006. Rola innowacji w kształtowaniu przewag konkurencyjnych, Instytut Gospodarki Światowej, SGH, Warszawa.
  16. Woś A., 2001, Konkurencyjność wewnętrzna rolnictwa, IERiGŻ, Warszawa.
  17. Wziątek-Kubiak A., 2000, Analiza konkurencyjności polskiego przemysłu w okresie transformacji, Working Paper No. 4, INE PAN, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.03
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu