BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Drelichowski Ludosław (Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy), Oszuścik Grzegorz (Softeam Sp. z o.o.)
Tytuł
Niektóre uwarunkowania rozwoju agrobiznesu w okresie po akcesji Polski do Unii Europejskiej
Some Conditions for the Development of Agribusiness in the Period After the Polish Accession to the European Union
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 38-47, tab., rys., bibliogr. 10 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Agrobiznes, Rozwój, Eksport, Import, Zmiany strukturalne, Przemysł mięsny, Przemysł mleczarski
Agrobusiness, Development, Export, Import, Structural changes, Meat industry, Dairy industry
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy omówiono warunki decyzyjne procesu transformacji polskiego agrobiznesu na tle przełomu wynikającego z akcesji Polski do struktur UE tworzących bardzo niekorzystny, zdaniem większości ekspertów, stan uwarunkowań jego rozwoju. Kompleksowe dane statystyczne obrotów handlu zagranicznego w zakresie sytuacji w wymianie międzynarodowej, pochodzące z 24 grup asortymentowych agrobiznesu, wskazują na występowanie stabilnego i zrównoważonego wzrostu. Równie korzystne zjawiska rozwoju wymiany międzynarodowej z czterema grupami krajów w zakresie rozwoju eksportu i importu pozwalają diagnozować także dynamiczny rozwój przetwórstwa bazującego na imporcie surowców pochodzenia zagranicznego.(abstrakt oryginalny)

The paper discusses the determinants of the decision-making process of the transformation of Polish agribusiness against the breakthrough resulting from the Polish accession to the EU structure forming a very unfavorable in view of most experts state of conditions for its development. Comprehensive statistics of foreign trade turnover in the range of situations in international trade from the 24 product groups of agribusiness, indicate the existence of stable and sustainable growth. Equally beneficial phenomena of the development of international trade with the four groups of countries in the development of exports and imports allow to diagnose the dynamic development of processing based on the import of raw materials of foreign origin.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Drelichowski L., 2002, Rozwój e-commerce w aspekcie ograniczeń logistyki i uwarunkowań globalizacyjnych agrobiznesu, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 941, t. 1, s. 189-186.
  2. Drelichowski L., 2005, Źródła przewagi konkurencyjnej polskiego agrobiznesu na rynkach Unii Europejskiej, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 1070, t. 1, s. 160-165.
  3. Drelichowski L., Sikora M., 2006a, Diagnostyczna użyteczność wizualizacji złożoności logistyki na przykładzie przedsiębiorstwa przemysłu mięsnego, Badania Operacyjne i Systemowe BOS2006 EXIT, Warszawa, s. 169-176.
  4. Drelichowski L., Sikora M., 2006b, Rozwiązania logistyczne w przedsiębiorstwach przetwórstwa mleka jako jedno ze źródeł przewagi konkurencyjnej, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 1118, t. 1, s. 187-193.
  5. Drelichowski L., Sikora M., 2012, Tendencje rozwoju agrologistyki w aspekcie wirtualizacji zarządzania oraz ekspansji technologii internetowych i rozwiązań mobilnych, "Logistyka", nr 4.
  6. Firlej K., 2003, Przygotowanie konkurencyjności jednostek organizacyjnych funkcjonujących w polskim agrobiznesie do warunków Unii Europejskiej, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 983, s.188-194.
  7. GUS, Baza Danych Handlu Zagranicznego, http://hinex.stat.gov.pl/hinex/aspx/index.aspx (7.03.2014).
  8. Gutowska K., Sajdakowska M., 2003, Kryteria konkurencyjności żywności krajowej i zagranicznej w opinii polskich konsumentów, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 983, s. 269-276.
  9. Guralczyk M., Kułyk P., 2004, Potencjał konkurencyjny przemysłu mleczarskiego w procesie integracji z Unią Europejską, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 1015, s. 214-219.
  10. Saremak-Bulge J. (red.), 2013, Handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi. Stan i perspektywy, nr 37.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.04
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu