BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kacperska Elżbieta M. (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Konkurencyjność polskich artykułów rolno-spożywczych na rynku Unii Europejskiej w latach 2004-2012
Competitiveness of Polish Agro-food Products on the EU Market in the Years 2004-2012
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 78-88, tab., rys., bibliogr. 4 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Przemysł rolno-spożywczy, Konkurencyjność, Handel wewnątrzgałęziowy
Agri-food industry, Competitiveness, Intra-industry trade
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Opracowanie zawiera analizę handlu rolno-spożywczego pomiędzy Polską a Unią Europejską w latach 2004-2012. Celem artykułu było określenie stanu, struktury i intensywności wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi między Polską a Unią Europejską, określenie struktury wewnątrzgałęziowych obrotów i pozycji konkurencyjnej polskich produktów rolno-spożywczych na rynku Unii Europejskiej. W opracowaniu dokonano analizy eksportu i importu rolno-spożywczego z Unią Europejską, wskazano na zmiany w dynamice obrotów oraz obliczono wskaźniki przewagi względnej (RCA) i wskaźniki specjalizacji: Balassy oraz H.G. Grubnela i P.J. Lloyda. Polskie wyroby rolno-spożywcze w analizowanym okresie wykazywały przewagi konkurencyjne na rynku Unii Europejskiej, głównie przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego i roślinnego.(abstrakt oryginalny)

The paper analyzes exports and imports of agro-food of the European Union, pointed the changes in the dynamics of turnover and calculated comparative advantage indices (RCA) as well as Balassa's and H.G. Grubel and P.J. Lloyd's indices of specialization. Polish agro-food products, mainly processed products of animal and plant origin, showed a competitive advantage on the EU market. in the analyzed period.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Budzowski K., 2003, Ekonomika handlu zagranicznego, Acta Academiae Modrevianae, Krakowskie Towarzystwo Edukacyjne, Kraków.
  2. Czarny E., 2002, Teoria i praktyka handlu wewnątrzgałęziowego, Monografie i Opracowania 496, SGH, Warszawa, s. 182-184.
  3. Kacperska E., 2009, Trade in agri-food products between Poland and the European Union in years 2003-2008, [w:] A. Zawojska (red.), Agri-Food System and its Linkages with Global, International and Domestic Economies, WULS, Warsaw.
  4. Misala J., 2007, Międzynarodowa zdolność konkurencyjna i międzynarodowa konkurencja gospodarki narodowej, Wydawnictwo Politechniki Radomskiej, Radom.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.08
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu