BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mroczek Robert (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa), Tereszczuk Mirosława (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Zmiany w polskim przemyśle mięsnym po przystąpieniu do Unii Europejskiej
Changes in the Polish Meat Industry After the Accession to the European Union
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 152-161, tab., rys., bibliogr. 3 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Przemysł mięsny, Mięso wieprzowe, Mięso wołowe, Handel, Wydajność pracy, Koncentracja produkcji, Eksport
Meat industry, Pork meat, Beef meat, Trade, Labour efficiency, Concentration of production, Export
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Przemysł mięsny, obejmujący produkcję i przetwórstwo mięsa czerwonego oraz białego (drobiowego), należał i należy do jednego z najważniejszych działów polskiego przemysłu spożywczego. Zatrudnionych jest w nim ponad 110 tys. osób, a wartość produkcji sprzedanej w 2012 roku wyniosła ok. 55 mld zł, co stanowiło ok. 27% wartości produkcji sprzedanej całego przemysłu spożywczego (wraz z tytoniowym). Przed przystąpieniem do Unii Europejskiej przemysł mięsny w Polsce został uznany za tzw. sektor wrażliwy i objęty okresem przejściowym. Takim statusem objęto 332 przedsiębiorstwa, które w połowie 2003 roku o to wystąpiły i do końca 2007 roku miały czas na dostosowanie się do unijnych wymogów i standardów. Na rynku funkcjonowało znacznie więcej firm mięsnych, a tylko niewielka ich liczba takie standardy spełniała już przed akcesją Polski do UE. Większa grupa przedsiębiorstw takie prace rozpoczęła w 2004 roku. Część firm, zwłaszcza mikrofirmy i małe przedsiębiorstwa, swoją przyszłość związały tylko z rynkiem krajowym. Przez 10 lat członkostwa Polski we Wspólnocie 19-krotnie (ze 101 do 1920) wzrosła liczba przedsiębiorstw mięsnych z uprawnieniami eksportowymi na rynek unijny. Poprawiła się wydajność pracy i wyposażenie techniczne zakładów przetwórczych oraz wzrosła koncentracja produkcji. Nadal jednak struktura podmiotowa tej branży jest bardzo rozproszona.(abstrakt oryginalny)

The meat industry is one of the most important divisions of the Polish food industry. It employs more than 110 thousand people, and the value of marketed production in 2012 amounted to about 55 billion PLN, which accounted for approximately 27% of the value of sold production of the whole food industry (including tobacco). In terms of sold value production in 2011, we took 4th place among EU countries (after Germany, France and Spain). Before joining the European Union, the meat industry in Poland was considered a sensitive sector and was covered by transitory period. Over the 10 years of Polish membership in the Community, the number of companies with the privileges of meat export to the EU market has increased19-fold (from 101 to 1920). Performance and technical rigging processing plants have improved and concentration of production has increased. The economic structure of the industry is still very fragmented.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Analizy rynkowe, stan i perspektywy, "Rynek Ryb" nr 2, nr 3, MRiRW, ARR, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2004, 2005.
  2. Analizy rynkowe, stan i perspektywy, "Rynek Mleka" nr 27, nr 28, MRiRW, ARR, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2004, 2005.
  3. Urban R., Stan głównych działów gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do Unii Europejskiej, Sektor zbożowy, mięsny i napojów. Raport PW nr 25, IERiGŻ-PIB, Warszawa 2006.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.15
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu