BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Niewęgłowska Grażyna (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Gospodarstwa ekologiczne - szansą czy zagrożeniem dla polskiego rolnictwa?
Organic Farms - an Opportunity or a Threat for Polish Agriculture?
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 169-176, rys., bibliogr. 18 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Żywność ekologiczna, Ekologiczny system zarządzania, Jakość żywności
Organic food, Ecological management system, Food quality
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Referat koncentruje się na dwóch aspektach systemu rolnictwa ekologicznego: pierwszym, pozytywnym, wynikającym z wysokiej jakości produktów żywności ekologicznej oraz rosnącego popytu na tę żywność, drugim, obejmującym sprzeczności związane z realizacją tego systemu gospodarowania, które wynikają z braku odpowiednich przepisów warunkujących przestrzeganie reguł związanych z realizacją systemu rolnictwa ekologicznego. Określono skalę realizacji ekologicznego systemu gospodarowania w rolnictwie w kraju na tle wybranych krajów UE. Wnioski są niejednoznaczne, gdyż ten system gospodarowania stanowi szansę dla polskiego rolnictwa, lecz nie powinien być realizowany w dotychczasowy sposób.(abstrakt oryginalny)

The paper focuses on two aspects of organic farming system. One aspect is positive resulting from organic food products and growing demand for them. The second aspect is related to the contradictions of the system of management, which result from the absence of specific legislation determining compliance with the basic rules associated with the organic farming system. The paper describes the scale of the implementation of the ecological system of farming in the country against selected EU states. Conclusions are ambiguous, since the management system provides an opportunity for Polish agriculture, but should not be implemented in a way it has been so far.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Józwiak W., 2010, Zróżnicowanie gospodarstw rolniczych w Polsce według siły ekonomicznej, Studia i Raporty IUNG PIB nr 22, Puławy, s. 45-55.
  2. Lambing K., 1992, Biophoton measurements as a supplement to the conventional consideration of food quality, [w:] F.A. Popp, K.H. Li, Q. Gu (eds.), Recent advances in biophoton research and its applications, World Scientific Pub.
  3. Łuczka-Bakuła W., 2004, Przeobrażenia na rynku żywności ekologicznej, "Przemysł Spożywczy", nr 1.
  4. Mały Rocznik Statystyczny Polski, 2013, GUS, Warszawa.
  5. Miśniakiewicz M., Suwała G., 2008, Żywność ekologiczna w świadomości Polaków, SGGW, Warszawa.
  6. Nachtman G., 2012, Efektywność ekonomiczna gospodarstw ekologicznych na tle konwencjonalnych w 2010 roku, "Zagadnienia Doradztwa Rolniczego", nr 2, CDR, SERiA, Poznań, s. 51-65.
  7. Nachtman G., 2013a, Dochodowość gospodarstw ekologicznych a wielkość użytków rolnych, Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, t. 100, z. 1, PAN, SGGW, Warszawa, s. 182-195.
  8. Nachtman G., 2013b, Sytuacja gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną owoców w latach 2010-2011, "Zagadnienia Doradztwa Rolniczego", nr 2, CDR, SERiA, Poznań, s. 67-78.
  9. Nachtman G., Żekało M., 2009, Wyniki ekonomiczne wybranych produktów ekologicznych w latach 2005-2008, IERiGŻ PIB, Warszawa.
  10. Rembiałkowska E., 2007, Walory żywności z produkcji ekologicznej, "Żywność, Nauka, Technologia, Jakość", 2(51), s. 105-111.
  11. Sołtysiak U., 1993, Rolnictwo ekologiczne od teorii do praktyki, Stowarzyszenie Ekoland, Stiftung Leben and Umwelt, Warszawa.
  12. Stalenga J., 2002, Nowe metody oceny jakości ziemiopłodów w rolnictwie ekologicznym, Pamiętnik Puławski, IUNG, Puławy.
  13. Śmiechowska M., 2002, Studia nad produkcją, jakością i konsumpcją żywności ekologicznej, Wydawnictwo Akademii Morskiej, Gdynia.
  14. Śmiechowska M., Newerli-Guz J., 2000, Zachowania rynkowe konsumentów żywności ekologicznej, Konsument i jego zachowania rynkowe, Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  15. Vogtmann H., 1992, New approaches to the determination of food quality, [w:] Food Quality: Concepts and Methodology, Elm Farm Research Centre, Newbury, UK. www.ekoconnect.org.
  16. www.ijhar-s.gov.pl, 2014.
  17. www.organic-europe.net/europe_eu/statistics.asp.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.17
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu