BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nowak Mirosława Marzena (Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach)
Tytuł
Spółdzielczość mleczarska w okresie przynależności Polski do UE
Dairy Cooperatives During the Polish Membership in the EU
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 177-185, rys., tab., bibliogr. 15 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Spółdzielczość mleczarska, Pracownicy w przedsiębiorstwie
Cooperative creameries, Employees in enterprise
Uwagi
streszcz., summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Abstrakt
Celem badań było przedstawienie spółdzielczości mleczarskiej w okresie przynależności Polski do Unii Europejskiej. Materiał do badań stanowiły informacje uzyskane z kwestionariusza ankiety, dane GUS, wyniki badań IERiGŻ oraz literatura przedmiotu badań. Podmiotem badań były spółdzielnie mleczarskie. Badania obejmują lata 2004-2010. Szczególną uwagę zwrócono na liczbę pracowników, przeciętną cenę skupu jednego litra mleka oraz przyczyny i efekty działań prośrodowiskowych w spółdzielniach mleczarskich. Zwrócono także uwagę na takie zagadnienia, jak zarządzanie jakością oraz konsolidacja. Rozszerzenie Unii Europejskiej stymulująco działa na rozwój polskiego mleczarstwa. Z tego względu stwierdzono pozytywny wpływ przynależności Polski do Unii Europejskiej na spółdzielczość mleczarską.(abstrakt oryginalny)

The purpose of the research was to present dairy cooperatives during Polish membership in the European Union. Data received from a questionnaire, Central Statistical Office data, Institute of Agricultural and Food Economics' research results (IAFE), and research literature were used as research material. Particular attention was paid to the number of employees, average purchase price of a liter of milk, as well as to causes and effects of pro-environmental actions in dairy cooperatives. It was concluded that Polish membership in the European Union has had a positive impact on dairy cooperatives.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Brzozowski B., Brzozowska J., 2004, Polska spółdzielczość wiejska na tle spółdzielczości europejskiej, Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu nr 1015, t. 1, Wrocław 2004, s. 233-241.
  2. Domańska K., Komar A., Szewczyk A., Analiza efektywności spółdzielczej formy organizacyjno-prawnej w sektorze mleczarskim (na przykładzie wybranych przedsiębiorstw Lubelszczyzny), [w:] A. Mirończuk, B. Piechowicz, Spółdzielcze formy gospodarowania - tradycja i współczesność , Monografie nr 88, Wydawnictwo Akademii Podlaskiej, Siedlce 2007, s. 134-137.
  3. Firlej K., Lokalizacja przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w fazie transformacji, Roczniki Naukowe SERiA, 2009, T. XI, z. 1, s. 84.
  4. Grzybowska B., Rutkowska-Ziarko A., Znaczenie eksportu innowacyjnych produktów w działalności przedsiębiorstw przemysłu spożywczego, Roczniki Naukowe SERiA, 2012, T. XIV, z. 1, s. 176.
  5. Hadryjańska B., Ekologizacja procesu produkcji wielkopolskich przedsiębiorstw mleczarskich, "Problemy Rolnictwa Światowego" 2010, t. 10 (XXV), s. 70-78.
  6. Judzińska A., Przemiany strukturalne w polskim przemyśle spożywczym w latach 1998-2007, "Roczniki Naukowe SERiA, 2009, T. XI, z. 3, s. 155.
  7. Juszczyk S., Nowak M.M., Zatrudnienie w spółdzielniach mleczarskich jako element rozwoju regionu. "Roczniki Naukowe SERiA", 2013, T. XV, z. 5, s. 143-148.
  8. Kowalski A. (red.), 2010, Ekonomiczne i społeczne uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej (Synteza), IERiGŻ Państwowy Instytut Badawczy, nr 184, Warszawa, s. 84-85.
  9. Kożuch A.J., Współpraca jako czynnik kształtowania pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw, Roczniki Naukowe SERiA, 2008, T. X, z. 1, s. 190.
  10. Mierzwa D., 2010, Przedsiębiorstwo spółdzielcze tradycja i współczesność, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław, s. 16-18.
  11. Morkis G., Nosecka B., Seremak-Bulge J., 2010, Monitorowanie oraz analiza zmian polskiego łańcucha żywnościowego, IERiGŻ Państwowy Instytut Badawczy, nr 179, Warszawa, s. 13.
  12. Nowak M.M., Spółdzielczość mleczarska w warunkach zmieniającej się koniunktury gospodarczej, Roczniki Naukowe SERiA, 2012, T. XIV, z. 1, s. 339-341.
  13. Prezes Mlekpolu: Fuzje spółdzielni są nieuniknione, http://www.podlaskie.strefabiznesu.pl/artykul/prezes-mlekpolu-fuzje-spoldzielni-sa-nieuniknione (27.02.2014).
  14. Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2011, 2013, GUS, Warszawa.
  15. Urban R. (red.), Przemiany przemysłu spożywczego w latach 1988-2003, Studia i Monografie IERiGŻ nr 121, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.18
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu