BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Diakun Jarosław (Politechnika Koszalińska)
Tytuł
Geneza norm zarządzania jakością serii ISO 9000
Origins of Quality Management Standards ISO 9000
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2014, vol. 4(12), s. 41-43, bibliogr. 14 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Normy ISO 9000, Normy jakościowe, Normalizacja, Kontrola jakości, Rewolucja przemysłowa
ISO 9000, Quality standards, Normalization, Quality control, Industrial revolution
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy omówiono uwarunkowania rewolucji przemysłowej, które wymagały poszukiwania metod kontroli jakości produkcji. Wskazano rolę W.A. Shewardt'a i W.E. Deming'a oraz J.M. Juran'a, jako prekursorów współczesnego podejścia do jakości produkcji. Przedstawiono krótko historię wprowadzania i nowelizacji norm systemu zarządzania jakością. (abstrakt oryginalny)

The paper presents determinants of the industrial revolution, which required exploration methods of quality control. The role W.A. Shewardt, W.E. Deming and J.M. Juran was indicated as precursors of the modern approach of production quality. The implementing history and amendment of the quality management system standards were presented. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bagiński, J. (2004). Zarządzanie jakością. Warszawa: Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, ISBN: 83-7207-479-8.
  2. Dahlgaard, J.J., Kristensen, K., Kanji, G.K. (2001). Podstawy zarządzania jakością. Warszawa: WNT, ISBN:83-01-12983-2.
  3. Diakun, J. (2013). Rodzaje norm. Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 3/4(11), 38-40.
  4. Hamrol, A., Mantura, W. (2005). Zarządzanie jakością. Teoria i praktyka. Warszawa: PWN, ISBN: 978-83-01-14994-9.
  5. Hamrol, A. (2013). Zarządzanie jakością z przykładami. Warszawa: PWN, ISBN: 978-83-01-1-17466-8.
  6. Łunarski, J. (2008). Zarządzanie jakością. Standardy i zasady. Warszawa: WNT, ISBN: 978-83-63-62320-3.
  7. Luning, P.A., Martcelis, W.J., Jongen, W.M.F. (2005). Żywność jakość technologia. Zarządzanie jakością żywności. Warszawa: WNT, ISBN:83-2042966-8.
  8. PN-ISO 9001:1996. Systemy jakości-model zapewniania jakości podczas projektowania produkcji, instalowania i obsługiwania.
  9. PN-ISO 9002:1996. Systemy jakości-model zapewniania jakości podczas produkcji i instalowania.
  10. PN-ISO 9003:1996. Systemy jakości-model zapewniania jakości podczas kontroli i badań ostatecznych.
  11. PN-EN ISO 9001: 2001. System zarządzania jakością. Wymagania.
  12. PN-EN ISO 9001: 2009. System zarządzania jakością.
  13. Szczepańska, K. (2011). Zarządzanie jakością. W dążeniu do doskonałości. Warszawa: Wyd. C.H. BECK, ISBN: 978-83-25-51600-0.
  14. Tabor, A., Zając, A., Rączka, M. (1999). Zarządzanie jakością. Tom I. Jakość i systemy zapewnienia jakości. Kraków: Politechnika Krakowska, ISBN: 83-7242-096-6.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu