BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Urban Stanisław (Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu)
Tytuł
Zmiany w produkcji mleczarskiej w Polsce
Changes in the Dairy Production in Poland
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2011, T. 13, z. 1, s. 412-417, tab., bibliogr. 4 poz.
Słowa kluczowe
Mleko, Przemysł mleczarski, Przetwórstwo mleka, Rynek mleka, Konsumpcja
Milk, Dairy industry, Milk processing, Milk market, Consumption
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Mleko i przetwory mleczarskie są w polskim agrobiznesie jedną z najważniejszych grup produktów spożywczych. W ostatnim dziesięcioleciu zasadniczo zmieniła się sytuacja w zakresie produkcji i zagospodarowania mleka. Zmieniła się też struktura produkcji przemysłu mleczarskiego. Liczba przemysłowych przedsiębiorstw przemysłu mleczarskiego zmniejszyła się, czyli następowała koncentracja mocy produkcyjnych. Jednocześnie poprawiły się wyniki ekonomiczno-finansowe przedsiębiorstw mleczarskich. Polska jest eksporterem netto produktów mleczarskich. (abstrakt oryginalny)

The paper presents the development of dairy production in Poland in particular in the years 2000-2010. At this time the milk production has been increasing, and also the marketable value of milk. Whereas, consumption of milk has decreased as well as milk usage for animal feed at farms. In the analyzed period the production of dairy produce has grown two times. However, the highest growth was recorded in the remaining group of cheeses and was 26 times higher. Furthermore, in the dairy production there has been noted the fastest-growing process of concentration and specialization. Also, the financial situation of milk plants has significantly improved. The value of milk product export has grown faster than that of the import. As a result the foreign dairy industry credit balance has achieved the high value with the clear tendency to rise. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Bibliografia
Pokaż
  1. Czakowska H. 2010: Sytuacja finansowa gospodarstw mleczarskich. KPSW w Bydgoszczy, 61-80.
  2. Kowalska A. 2008: Rynek mleka i produktów mlecznych. [w:] Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych (red. S. Urban). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 102-126.
  3. Rynek mleka. Analizy Rynkowe. 2000-2010.
  4. Urban S., Szlachta K. 2000: Ekonomika i organizacja handlu żywnością. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu, 107-110.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu