BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Сипко Йозеф
Tytuł
Лингвокультурология русского смеха над собственным качеством
Źródło
Społeczeństwo i Edukacja. Międzynarodowe Studia Humanistyczne, 2010, nr 1, s. 105-117, bibliogr. 10 poz.
Society and Education. International Humanist Studies
Słowa kluczowe
Językoznawstwo, Literatura
Linguistics, Literature
Abstrakt
Artykuł przedstawia analizę lingwistyczno - językoznawczą rosyjskich utworów satyrycznych, ich jakość, tematykę i wpływ na życie społeczne oraz obyczaje, podkreślając "wagę" śmiechu i satyry w społeczeństwie.
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Арутюнова, Н. Д. 1988. Типы языковых значений. Оценка. Событие Факт. Москва: ≪Наука≫.
  2. Вежбицкая, А. 1996. Язык. Познание. Коммуникация. Москва: ≪Русские словари≫.
  3. Воробьев, В. В. 1977. Лингвокультурология. Теория и методы. Москва: Изд-ство РУДН.
  4. Гачев, В. 1996. Национальные образы мира. Космо. Психо. Логос. Москва: ≪Прогресс≫ - ≪Культура≫.
  5. Гудков, Д. Б. 2003. Теория и практика межкультурной коммуникации. Москва: ≪Гнозис≫.
  6. Караулов, Ю. Н. 1987. Русский язык и языковая личность. Москва: ≪Наука≫.
  7. Красных, В. В. 2001. Основы психолингвистики и теория коммуникации. Москва: ≪Гнозис≫.
  8. Маслова, В. А. 2004. Лингвокультурология. Москва: Academia.
  9. Сипко, Й. 2002. Тексты с повышенной этнокультутной коннотацией. Prešov: FF PU.
  10. Степанов, Ю.С. 2004. Константы: Словарь русской культуры. Москва: Наука.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1898-0171
Język
rus
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu