BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ślusarz Grzegorz (Uniwersytet Rzeszowski), Cierpiał-Wolan Marek (Uniwersytet Rzeszowski)
Tytuł
Przeobrażenia strukturalne w rolnictwie Podkarpacia w dekadzie pełnego członkostwa Polski w UE
Structural Changes in Agriculture in Podkarpacie in the Decade of Poland's Full Membership in the European Union
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 226-237, rys., tab., bibliogr. 5 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Zmiany strukturalne, Rolnictwo, Rolnictwo ekologiczne, Agroturystyka
Structural changes, Agriculture, Ecological agriculture, Agrotourism
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W opracowaniu zaprezentowano ocenę zmian strukturalnych zachodzących w rolnictwie Podkarpacia w okresie pełnego członkostwa Polski w UE. Analizę ograniczono głównie do struktur decydujących o produkcyjnych funkcjach rolnictwa nie zapominając również o jego pozaprodukcyjnych funkcjach, które powinny wykorzystywać specyfikę regionu. Stąd też w opracowaniu zasygnalizowano zmiany związane z rozwojem rolnictwa ekologicznego i agroturystyki, które niewątpliwie wpisują się w wielofunkcyjny i zrównoważony rozwój cennych przyrodniczo obszarów wiejskich regionu. Analiza wykazała, że zachodzące w ostatniej dekadzie zmiany okazały się niedostateczne do poprawy konkurencyjności rolnictwa regionu. Wyraźny postęp nastąpił w odniesieniu do rozwoju pozaprodukcyjnych funkcji rolnictwa Podkarpacia - rolnictwa ekologicznego i agroturystyki.(abstrakt oryginalny)

The paper presents an assessment of structural changes in agriculture of the Podkarpackie Voivodeship during Poland's full membership in the EU. The analysis was limited mainly to the structures which determined the production functions of agriculture without neglecting its non-productive functions, which should take advantage of the specificity of the region. Therefore, the paper refers to the changes associated with the development of organic farming and agro-tourism, which undoubtedly fit in multifunctional and sustainable development of valuable rural areas of the region. The analysis showed that changes of the last decade had proven to be insufficient to improve the competitiveness of agriculture in the region. A considerable progress has been made in relation to the development of the non-productive functions of agriculture of Podkarpacie - organic farming and agro-tourism.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Czudec A., 2009, Możliwości i bariery rozwoju regionu, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów.
  2. Ślusarz G., 2005, Studium społeczno-ekonomicznych uwarunkowań rozwoju obszarów wiejskich w świetle zagrożenia marginalizacją - na przykładzie województwa podkarpackiego, Wyd. Uniwersytetu Rzeszowskiego, Rzeszów.
  3. Ślusarz G., 2013a, Wyzwania rozwojowe regionów rozdrobnionego rolnictwa, Roczn. Nauk. SERiA, tom XV, z. 6, s. 305.
  4. Ślusarz G., 2013b, Zasoby ziemi Podkarpacia i ich wykorzystanie, [w:] Strukturalne i przestrzenne uwarunkowania rozwoju podkarpackiego rolnictwa, red. A. Czudec, M. Cierpiał-Wolan, Wyd. FOSZE, Rzeszów.
  5. Wilkin J., 2013, Cele i zasady koordynacji polityk wspierających rozwój zrównoważony, STUDIA KPZK PAN, tom CLIV, s. 25.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.23
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu