BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szymańska Elżbieta (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Zmiany strukturalne na rynku wieprzowiny w Polsce po integracji z Unią Europejską
Structural Changes in the Pigmeat Market After Polish Integration with the European Union
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 249-259, rys., tab., bibliogr. 8 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
Słowa kluczowe
Hodowla zwierząt, Zwierzęta gospodarcze, Produkcja mięsa, Zmiany strukturalne
Animal husbandry, Livestock, Production of meat, Structural changes
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań było rozpoznanie i ocena zmian strukturalnych na rynku żywca wieprzowego w Polsce po integracji z UE. W analizie wykorzystano studia literatury przedmiotu oraz dane statystyki masowej. Z badań wynika, że rynek wieprzowiny w Polsce cechuje nadmierne rozdrobnienie i związana z tym mała skala w produkcji, uboju i przetwórstwie. Istotnym problemem w branży mięsnej jest także brak powiązań kapitałowych między producentami żywca wieprzowego a przemysłem mięsnym. W celu sprostania międzynarodowej konkurencji wskazany jest rozwój kooperacji między dostawcami trzody chlewnej w formie integracji poziomej, czyli grup producenckich, oraz integracji pionowej w postaci powiązań między producentami i przetwórcami żywca wieprzowego. Natomiast w przemyśle mięsnym wskazane są większa konsolidacja oraz rozwój specjalizacji.(abstrakt oryginalny)

The objective of the study was to recognize and evaluate the structural changes in the pigmeat market in Poland after the integration with the EU. In the analysis the study of the literature and statistics data were used. The studies suggest that the pigmeat market in Poland is characterized by excessive fragmentation and the small scale of production, slaughter and processing. The major concern in the meat industry is the lack of linkages between pork producers and meat industry. In order to meet international competition, the development of cooperation between the suppliers of pigs in the form of horizontal integration, i.e. the producer groups and vertical integration in the form of linkages between producers and pork processors is indicated. At the same time in the meat industry, the greater consolidation and the development of specialization is indicated.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Barański B., 2011, Zatrzymać spadek pogłowia trzody chlewnej, "Trzoda Chlewna" 9, s. 20-22.
  2. Blicharski T., Hammermeister A. (red.), 2013, Strategia odbudowy i rozwoju produkcji trzody chlewnej w Polsce do roku 2030, Warszawa.
  3. Kossakowska J., 2013, Wybrane czynniki wpływające na poziom konsumpcji wieprzowiny w Polsce (1990-2012), Biuletyn Informacyjny ARR nr 2, s. 2-13.
  4. Rocznik Statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej, GUS, Warszawa 2013.
  5. Rynek mięsa, stan i perspektywy, nr 44/2013, IERiGŻ, ARR, MRiRW, Warszawa.
  6. Seremak-Bulge J., 2006, Rynkowe uwarunkowania produkcji wieprzowiny, materiały konferencyjne "Modele produkcji trzody chlewnej w Polsce", Warszawa, 27.09.2006.
  7. Szymańska E., Hamulczuk M., Dziwulski M., 2012, Analiza na temat funkcjonowania sektora wieprzowiny w latach 2004-2010 wraz z prognozą do roku 2020, analiza dla MRiRW, www.bip.minrol.gov.pl (10.02.2013).
  8. Ziętara W., 2012, Stan i tendencje w chowie trzody chlewnej w Polsce, "Przegląd Hodowlany", nr 2, s. 14-17.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.26
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu