- Autor
- Żmija Dariusz (Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie)
- Tytuł
- Innowacyjność przedsiębiorstw przemysłu spożywczego w Polsce
Innovative Character of Food Industry Companies in Poland - Źródło
- Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2014, nr 361, s. 281-289, rys., tab., bibliogr. 4 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics - Tytuł własny numeru
- Agrobiznes 2014 Rozwój agrobiznesu w okresie 10 lat przynależności Polski do Unii Europejskiej
- Słowa kluczowe
- Innowacyjność, Przemysł spożywczy
Innovative character, Food industry - Uwagi
- streszcz., aumm.
- Abstrakt
- W artykule przedstawiono analizę działalności innowacyjnej w polskich przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego. W badanych latach najwyższym odsetkiem przedsiębiorstw, które wprowadziły innowacje (dla wszystkich rodzajów innowacji z wyjątkiem innowacji marketingowych), charakteryzował się przemysł tytoniowy, a najniższym cechowała się produkcja artykułów spożywczych. Analiza wykazała niski poziom udziału przychodów przedsiębiorstw przemysłu spożywczego ze sprzedaży produktów nowych lub istotnie ulepszonych w przychodach ze sprzedaży ogółem. Oznacza to, że działalność innowacyjna badanych przedsiębiorstw nie ma dużego odzwierciedlenia w wynikach finansowych tych przedsiębiorstw.(abstrakt oryginalny)
The article presents an analysis of innovation activity in the Polish food industry enterprises. In the studied period, tabacoo industry had the highest rate of companies that introduced innovations (for all types of innovation, with the exception of marketing innovation) and food industry the lowest. The analysis showed low participation of revenue from sales of new or significantly improved products in total sales revenue. This means that the innovative activity of companies surveyed is not much reflected in the financial results of these companies.(original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Działalność innowacyjna przedsiębiorstw w latach 2008-2010; 2009-2011; 2010-2012, Informacje i Opracowania Statystyczne, GUS, Warszawa 2012; 2013.
- Firlej K., Makarska A., Działania innowacyjne firm przemysłu spożywczego jako element ich strategii, Folia Pomeranae Universitatis Technologiae Stetinensis, 2012, Oeconomica 297 (68), s. 37-46.
- Podręcznik Oslo. Zasady gromadzenia i interpretacji danych dotyczących innowacji, wyd. trzecie, s. 48, http://www.nauka.gov.pl [14.02.2014].
- Żmija D., Innowacje technologiczne w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego w Polsce, Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, tom XV, zeszyt 3, Warszawa - Poznań - Rzeszów 2013, s. 403.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1899-3192
- Język
- pol
- URI / DOI
- http://dx.doi.org/10.15611/pn.2014.361.28