BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Pawłowska Danuta (Akademia Medyczna w Białymstoku)
Tytuł
Chemiczne zagrożenia żywności
Chemical Hazards in Food
Źródło
Ekonomia i Środowisko, 2006, nr 1 (29), s. 213-223, bibliogr. 3poz.
Economics and Environment
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Żywność, Zdrowie, Żywność wygodna
Food industry, Food, Health, Convenience food
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa
Food and Agriculture Organization of the United Nations(FAO)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
W każdej żywności oprócz naturalnych składników chemicznych, jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy znajduje się szereg innych substancji, które dodawane są do niej w sposób zamierzony lub przedostają się w sposób niezamierzony w trakcie procesów technologicznych lub ze środowiska. Zanim rozwinął się przemysł spożywczy, ludzie stosowali różne metody w celu polepszenia smaku i wyglądu żywności oraz przedłużenia trwałości środków spożywczych przy przechowywaniu. Przy masowej produkcji żywności stosowane są różne substancje dodatkowe. Zgodnie z Komitetem Kodeksu Żywnościowego FAOAVHO do spraw Dodatków do Żywności i Zanieczyszczeń (CCFAC) oraz dyrektywą 89/107 EEC z 1998 roku substancjami dodatkowymi do żywności -food additives - określa się substancje normalnie same nie spożywane jako żywność, niebędące typowymi składnikami żywności, posiadające lub nieposiadające wartości odżywczej, których celowe użycie technologiczne w czasie produkcji, przetwarzania, preparowania, traktowania, pakowania, transportu i przechowywania spowoduje zamierzone lub spodziewane rezultaty w środku spożywczym albo w półproduktach będących jego komponentami.(fragment tekstu)

The safe food means food containing only natural substances, without any additional compounds. Regrettably, the mass production of food involves use of various additives. The largest part of substances intentionally added to foodstuffs does not present any risk to human health. Only persons suffering from allergic illnesses should avoid highly processed food. Health problems may be caused by food contaminated with substances coming from environment, e.g. pesticides, heavy metals or nitrates. Continuous monitoring of residues of toxic substances in foodstuffs assures that the traded food products are safe to human health. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. F. Świderski, Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa 2003
  2. J. Gawęcki, L. Hryniewiecki, Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa 2003
  3. J. Gawęcki, T. Mossor-Pietraszewska, Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa 2004
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0867-8898
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu