BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Szkiel Agata
Tytuł
Analiza ryzyka związanego z auditami wewnętrznymi systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy ISO 10911:2011
Źródło
Problemy Jakości, 2015, nr 4, s. 18-23, bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Audyt wewnętrzny, Analiza ryzyka, System zarządzania jakością, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Internal audit, Risk analysis, Quality management systems, Food health safety
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Poprzez zarządzanie ryzykiem związanym z procesem auditów wewnętrznych organizacje w łańcuchu żywnościowym mogą zwiększyć ich wartość dodaną. (abstrakt oryginalny)

ISO 19011:2011 standard is not about requirements, but only recommendations - this is why its guidelines, including those concerning international audits' process risk management, do not have to be taken obligatory by organizations in the foot chain. However, analysis of the risk connected with international audits' process shall be a systematic approach, considering, if possible, a comprehensive evaluation of factors that influence this risk. It is a new attitude, so every organization has to work out its individual solutions in this area. Clues of certifying bodies' auditors, who during auditing the third party shall verify efficiency of internal audits in the organization (including risk management) may be helpful. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. BRC. Globalna norma dotycząca bezpieczeństwa żywności, v. 6, lipiec 2011.
  2. IFS Food. Standard do auditowania jakości oraz bezpieczeństwa produktów spożywczych, v. 6, styczeń 2012.
  3. ISO 22000. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Łatwa w użyciu lista kontrolna dla małych przedsiębiorstw, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa 2009.
  4. Kloze T., Nowe wydanie normy ISO HEC 19011, ABC Jakości. Badania. Certyfikacja. Notyfikacja. Quality Review. Nr 1-2 (69-70), 2012, s. 38-44.
  5. Lisiecka K., Zarządzane ryzykiem - determinanta jakości zarządzania przedsiębiorstwem, Zarządzanie i finanse. Journal of Management and Finance, rok 10, nr 3, część 1, 2012, s. 553-569.
  6. PKN-ISO/TS 22003:2007 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla jednostek prowadzących audit i certyfikację systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności.
  7. PN-EN ISO 19011:2012 Wytyczne dotyczące auditowania systemów zarządzania.
  8. PN-EN ISO 22000:2006 Systemy zarządzania bezpieczeństwa żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.
  9. PN-EN ISO 9004:2010 Zarządzanie ukierunkowane na trwały sukces organizacji. Podejście wykorzystujące zarządzanie jakością.
  10. Siódmiak A., Szczepankiewicz M., Analiza ryzyka w audycie wewnętrznym, [w:] Sprawozdawczość finansowa i audyt w firmie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, Poznań 2008.
  11. Turlejska H., K. Szołtysek, W. Ładoński, Poradnik dotyczący normy ISO 22000:2006. Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego, Bureau Veritas, Warszawa 2010.
  12. Wytyczne dotyczące auditowania skuteczności auditów wewnętrznych, ISO 9001 Auditing Practices Group, 21.04.2011, www.iso.org/tcl76AS0900lAuditingPracticesGroup.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-8651
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu