BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dzwolak Waldemar
Tytuł
Zarządzanie alergenami w produkcji środków spożywczych
Management of Food Allergens During Production of Foodstuffs
Źródło
Problemy Jakości, 2015, nr 4, s. 24-28, rys., tab., bibliogr. 18 poz.
Słowa kluczowe
Artykuły spożywcze, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Alergeny
Foodstuffs, Food health safety, Allergens
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Ze względu na istotny wpływ na zdrowie i życie osób z nadwrażliwością na niektóre składniki żywności, alergeny pokarmowe należą do istotnych zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Zarządzanie alergenami pokarmowymi jest jednym z podstawowych obszarów systemowego zarządzania bezpieczeństwem żywności. W artykule scharakteryzowano wymagania dobrowolnych norm zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności (BRC, IFS, ISO 22002-1 oraz SQF) oraz przedstawiono podstawowe przepisy prawa dotyczące znakowania środków spożywczych w zakresie informacji o składnikach alergennych. Opracowanie zawiera wytyczne w zakresie nadzoru nad alergenami pokarmowymi, ze szczególnym uwzględnieniem identyfikacji alergenów (jawnych i ukrytych), zanieczyszczeń krzyżowych, a także środków kontroli niezbędnych do opanowania tej grupy zagrożeń bezpieczeństwa żywności. (abstrakt oryginalny)

Because of a significant influence on health and life of people with hypersensitivity on some food components, food allergens are identified as a severe food safety hazards and their control is one of fundamental areas of food safety management programs. In the article some requirements of voluntary standards for food quality and food safety management (BRC, IFS, ISO 22002-1 and SQF) are characterized and basic low regulations on food allergens Labeling are presented. The paper contains guidelines on controL of food allergens taking into account identification of food allergens (hidden and known), cross contaminations and food allergen control measures. Key words: food safety, food allergens, management of food allergens, control measures. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. BRC Global Standard for Food Safety, Issue 6, July 2011. British Retail Consortium, TSO, London.
  2. CAC 2009. Food hygiene. Basic texts. Fourth Edition. World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, 2009, 23-33. http://www.fao. org/docrep/012/al552e/al552e00.htm (dostęp: 12.03.2014).
  3. Dzwolak W. 2009. Uczulenie na jedzenie. Alergeny pokarmowe w restauracji. Przegl. Gastr. 2, 4-5.
  4. Dzwolak W. 2012. Środki kontroli zagrożeń bezpieczeństwa żywności. Probl. Jak. 5, 32-36.
  5. Dzwolak W. 2013. Alergie pokarmowe i alergia na białka mleka - charakterystyka i środki kontroli. Przegl. Mlecz. 6, 16-21.
  6. IFS 2012. IFS Food. Standard for auditing of quality and food safety of food products. Version 6, January 2012.
  7. FARRP 2008. Components of an Effective Allergen Control Plan: A Framework for Food Processors. Food Allergy Research and Resource Program, University of Nebraska-Lincoln & Food Allergy and Anaphylaxis Network.
  8. ISO/TS 22002-1: 2009. Prerequisite programmes on food safety. Part 1: Food manufacturing. International Orgaznization for Standarization.
  9. Jackson W. F. 2003. Food Allergy. International Life Sciences Institute. ILSI Press, Brussels.
  10. Kucharska E. 2005. Food allergies and food intolerance. W: Toxins in Food (Ed. W.M. Dąbrowski, Z.E. Sikorski). CRC Press LLC. Boca Raton, 112-126.
  11. Mortimore S., Wallace C, (2013). HACCP. A Practical Approach. Third Edition. Springer, New York Heidelberg Dordrecht London.
  12. Muhoz-Furlong A., Sampson H.A. 2008. The Management of Food Allergy. W: Food Allergy. Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Fourth Edition. (Ed. D.D. Metcalfe, H.A. Sampson, R. A. Simon), Blackwell Publishing Ltd, Massachusetts, 443-460.
  13. Sicherer S.H., Sampson H.A. 2006. Food allergy. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 470-475.
  14. SQFI 2012. SQF Code. A HACCP-Based Supplier Assurance Code for the Food Industry. 7th Edition, July 2012, Safe Quality Food Institute.
  15. Taylor S.L., Hefle S.L. 2005. Allergen control. Food Technol., 59(2), 40-43.
  16. Wood R.A. 2008. The Natural History of Food Allergy. W: Food Allergy. Adverse Reactions to Foods and Food Additives. Fourth Edition. (Ed. D.D. Metcalfe, H.A. Sampson, R. A. Simon), Blackwell Publishing Ltd, Massachusetts, 461-469.
  17. Zawadzka-Krajewska A. 2005. Alergia pokarmowa u dzieci - objawy i leczenie. Alergia 4(26), 41-46.
  18. Zinkernagel R.M. 2007. Podstawy immunologii. W: Mikrobiologia lekarska (pod red. Kayser F.H., Bienz K.A., Eckert J., Zinkernagel R.M., red. nauk. tłum. Heczko P.B., Pietrzyk A.). Wyd. Lek. PZWL, Warszawa, 38-138.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-8651
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu