BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Strużycki Marian
Tytuł
Handlowa obsługa wsi i rolnictwa
Źródło
Studia i Prace Kolegium Zarządzania i Finansów / Szkoła Główna Handlowa, 1995, z. 1, s. 87-97
Słowa kluczowe
Wieś, Spółdzielczość
Village, Cooperative movement
Uwagi
streszcz.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Transformacja rynkowa polskiej gospodarki wiele zmieniła w całej strukturze obrotu towarowego - w tym w stosunkach określonych jako handlowa obsługa wsi w zakresie procesów produkcji i konsumpcji. Zmienił się także główny podmiot tych procesów - rolnik i jego otoczenie. Pojawiły się postawy i nastawienia coraz częściej kalkulowane, obliczone na efektywność, określające koszty cząstkowe i globalne produkcji, dostrzegające pozytywy i negatywy rynkowego systemu gospodarczego i związaną z nimi swobodę wyboru środków produkcji i konsumpcji w zakresie źródeł zakupu, jakości, ceny, wariantu i poziomu obsługi przy zakupie itp. Zanikło uciążliwe rozdzielnictwo, przywileje przy zakupie dóbr o niedostatecznej podaży, nastąpiło upodmiotowienie rolnika jako partnera w procesach zakupu-sprzedaży i umocnienie jego suwerenności konsumenckiej - w szerokim tego słowa znaczeniu.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1234-8872
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu