BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mieszkalski Leszek (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Znaczenie fizyki i agrofizyki w doskonaleniu maszyn roboczych stosowanych w produkcji żywności
The Importance of Physics and Agrophysics in Perfecting Working Machines used in the Production of Food
Źródło
Inżynieria Przetwórstwa Spożywczego, 2015, vol. 1(13), s. 5-18, rys., bibliogr. 41 poz.
Polish Journal of Food Engineering
Słowa kluczowe
Fizyka, Badania właściwości fizycznych, Maszyny i urządzenia, Technologia produkcji żywności, Modelowanie matematyczne, Symulacje komputerowe
Physics, Physical properties research, Machinery and equipment, Food production technology, Mathematical modeling, Computing simulation
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W pracy ukazano znaczenie fizyki i agrofizyki w projektowaniu maszyn roboczych stosowanych w produkcji żywności. Zwrócono uwagę na skutki wprowadzania wytworów gospodarczej działalności człowieka do środowiska naturalnego. Opisano znaczenie właściwości fizycznych, modelowania matematycznego i symulacji komputerowej w procesie poszukiwania nowoczesnych koncepcji maszyn realizujących procesy robocze podczas produkcji żywności. (abstrakt oryginalny)

In this paper the importance of physics and of agrophysics in design working machines used in the production of food was presented. Attention has been paid to the effects of the introduction of the products of human economic activity to the environment. The importance of the physical, mathematical modelling and computer simulation in the process of searching for a modern concept of machines performing work processes in the production of food was described. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Arvanitoyiannis, I.S., Eustratiades, M.M. Boudouropoulos, I.D. (2000). ISO 9000 and ISO 14000. Presentation-Analysis of Models of Quality Assurance and Environmental Management, Adaptation to the Food and Drink Industry. Saloniki: University Studio Pres, ISBN 960-12-08 10-0.
  2. Blaha, T. (2001). Pre-harvest food safety and quality management from agricultural primary production to retail. Konstancja: Tierarztliche Umschau. Terra - Verlag GMBH, 283 - 290.
  3. Brock, W.J., Rodricks, J.V., Rulis, A., Dellarco, V.L., Szary, G.M., Lane, R.W. (2003). Food safety: Risk assessment methodology and decision-making criteria. International Journal of Toxicology, 22(6), 435-451.
  4. Celen, I.H., Kilic, E., Durgut, M.R. (2008). Technical Note: Development of an automatic weed control system for sunflower. Applied Engineering in Agriculture, 24(1), 23-27, DOI 10.13031/2013.24154.
  5. Chiu, Y.C., Chang, M.Y., Wu, G.J., Chen, C.C. (2008). Development of an automatic outward-feature properties measurement system for grafted tomato seedlings. Applied Engineering in Agriculture, 24(1), 101 - 113.
  6. Chong, V.K., Kondo, N., Ninomiya, K., Nishi, T. Monta, M., Namba, K. Zhang, Q. (2008). Features extraction for eggplant fruit grading system using machine vision. Applied Engineering in Agriculture, 24(5), 675 - 684.
  7. Danilatos, G.D., Postle, R. (1982). The environmental scanning electron microscope and its applications. Scanning Electron Microscopy. IL 60666, 1 - 16.
  8. Drakopoulos, D., Mann, D.D. (2008). A mathematical equation for quantifying control functionality in agricultural tractors. Journal of Agricultural Safety and Health, 14(4), 377 - 389.
  9. Flizikowski, J. (2014). Kognitywne monitorowanie przetwórstwa. Inżynieria Przemysłu Spożywczego, 2/4(10), 5 - 12.
  10. Entwistle, A. (2000). Confocal microscopy: an overview with a biological and fluorescence microscopy bias. Quekett Journal of Microscopy, 38, 445-456.
  11. Fulton, J.P., Sobolik, C.J., Shearer, S.A., Higgins, S.F., Burks, T.F. (2009). Grain yield monitor flow sensor accuracy for simulated varying field slopes. Applied Engineering in Agriculture, 25(1), 15 - 21.
  12. Gliński, J., Horabik, J., Lipiec, J., Sławiński, C.(red). (2014). AGROFIZYKA procesy, właściwości, metody. Lublin: Instytut Agrofizyki im. Bohdana Dobrzańskiego PAN w Lublinie, ISBN 978-83- 89969-34-7.
  13. González, R., Rodríguez, F., Sánchez-Hermosilla, J., Donaire, J.G. (2009). Navigation techniques for mobile robots in greenhouses. Applied Engineering in Agriculture, 25(2), 153 - 165.
  14. Hardin, R.G., Searcy, S.W. (2009). Searcy modeling of seed cotton viscoelastic properties. Transactions of the ASABE. 52(3), 707 - 714, DOI: 10.13031/2013.27387.
  15. Inoue, S. (1986). Video microscopy. New York: Plenum Press, ISBN 0-306-42120-8.
  16. Karimi, D.D., Mann, D., Ehsani, R. (2008). Modeling of Straight-line driving with a guidance aid for a tractor-driving simulator. Applied Engineering in Agriculture, 24(4), 403 - 408.
  17. Konstankiewicz, K., Zdunek, A. (2005). Micro-structure analysis of plant tissues. IA PAN. ISBN 83-89969-25-4.
  18. Liu, L.T., Crowe, G., Roberge, M. (2009) .Sensor-based scouting algorithms for automatic sampling tasks in rough and large unstructured agricultural fields. Transactions of the ASABE, 52(1), 285 - 294.
  19. Mieszkalski, L. (1996). Mathematical models of the faba bean seed hulling process. Annual Review of Agricultural Engineering, 1(1), 111 - 117.
  20. Mieszkalski, L. (1997). The role of the physical properties of seeds in the design of hullers. International Agrophysics, 11, 283 - 291.
  21. Mieszkalski, L. (1998a). Metodyka projektowania maszyn rolniczych. Olsztyn: Wydawnictwo ART. ISBN 83-87443-44-1.
  22. Mieszkalski, L. (1998b). Elementy matematycznego opisu wybranych zespołów narzędzi i maszyn rolniczych. Olsztyn: Wydawnictwo ART. ISBN 83-87443-66-2.
  23. Mieszkalski, L. (2011a). Agriculture and food machinery, application of physics for improving. Gliński J., Horabik J., Lipiec J. (edited by). Encyclopedia of Agrophysics. Institute of Agrophysics Polish Academy of Sciences. Lublin, Poland, Springer. ISBN 978 - 90 - 481 - 3584 - 4,14 - 26.
  24. Mieszkalski, L. (2011b). Metoda matematycznego modelowania kształtu bryły ziarna pszenicy za pomocą parametrycznej krzywej przestrzennej i czterowęzłowej siatki. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 1, 41 - 45.
  25. Mieszkalski, L. (2011c). Komputerowe wspomaganie matematycznego modelowania kształtu cebuli za pomocą krzywej przestrzennej. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2, 52 - 57.
  26. Mieszkalski, L. (2012a). A mathematical model for the garlic (Allium sativum) bulb solid shape represented by parametric surface. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Agriculture, 59, 71 - 76.
  27. Mieszkalski, L. (2012b). A mathematical model for the garlic (Allium sativum) bulb solid shape expressed with space curve. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Agriculture, 59, 77 - 82.
  28. Mieszkalski, L. (2013). Computer-aiding of mathematical modeling of carrot (Daucus carota L.) root shape. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Agriculture, 61, 17 - 23.
  29. Mieszkalski, L. (2014a). Mathematical model of the shape of broad bean seed. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Agriculture, 63, 41 - 48.
  30. Mieszkalski, L. (2014b). Mathematical modelling of hen's egg shape by rotation curve. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Agriculture, 63, 59 - 64.
  31. Mieszkalski, L. (2014c). Bezier curves In modeling the shapes of biological objects. Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Agriculture, 64, 117 - 128.
  32. Park, Y.J., Kim, K.U. (2009a). Reduction of Rattle Noise of a Direct Engine-PTO Driveline of Agricultural Tractors: Part I. Measurement and Analysis of PTO Rattle Noise. Transactions of the ASABE. 52(1), 15 - 20. DOI 10.13031/2013.25937.
  33. Park, Y.J., Kim, K.U. (2009b). Reduction of Rattle Noise of a Direct Engine-PTO Driveline of Agricultural Tractors: Part II. Causes of PTO Rattle Noise. Transactions of the ASABE. 52(2), 357 - 368. DOI 10.13031/2013.26820.
  34. Park, Y.J., Kim, K.U. (2009c). Reduction of Rattle Noise of a Direct Engine-PTO Driveline of Agricultural Tractors: Part III. Reduction of PTO Rattle Noise by a Torsional Damper. Transactions of the ASABE. 52(2), 369-374, DOI 10.13031/2013.26820.
  35. Przybylski, W., Deja, M. (2007). Komputerowo wspomagane wytwarzanie maszyn. Podstawy i zastosowania. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, ISBN 978-83-204-3296-1.
  36. Ravertz, J.R. (2002). Food safety, quality, and ethics. Journal of Agricultural and Environmental Ethics, 15, 255-265.
  37. Semos, A., Kontogeorgos, A. (2007). HACCP implementation in northern Greece: food companies' perception of costs and benefits. British Food Journal, 109(1), 5 - 19.
  38. Shao, Y.C., Zhao, Y., He, Y.B. (2009). Application of infrared spectroscopy technique and chemometrics for measurement of components in rice after radiation. Transactions of the ASABE. 52(1), 187 - 192.
  39. Świat Nauki. (2000). Od elektryfikacji do rajstop. 9(109).
  40. Taylor, S.L. (2003). Safety assessment of foods produced through agricultural biotechnology. Waszyngton, North America: Nutrition Revievs. Int. Life Sciences Inst. 135 - 140.
  41. Zhang, H., Wang, J. (2008). Identification of stored-grain age using electronic nose by ann. Applied Engineering in Agriculture. 24(2), 227 - 231.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2084-9494
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu