BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Włudyka Barbara (Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, absolwent)
Tytuł
Regionalne atrakcje kosmetyczne
Źródło
Aura, 2012, nr 2, s. 31-33, fot.
Słowa kluczowe
Turystyka, Kosmetyki, Mleko kozie, Produkty regionalne
Tourism, Cosmetics, Goat milk, Regional product
Kraj/Region
Wyspy Kanaryjskie
Canary Islands
Abstrakt
Podróżując po świecie warto zwracać uwagę nie tylko na zalety turystyczne, ale też na regionalne surowce, zarówno kulinarne, lecznicze, jak i kosmetyczne. Wiele z nich z lokalnych stało się światowymi przebojami. Tak zrobił karierę marokański olej arganowy czy glinka Ghassoul, francuska lawenda, bułgarska róża czy nadkaspijski kawior. Można by wymieniać długo, bo każdy obszar ma swoją medycynę tradycyjną, a przyjezdni chętnie uczą się od rdzennych mieszkańców, jak wykorzystywać sprawdzone substancje. Szczególnie przemysł kosmetyczny chętnie sięga do składników sprawdzonych lokalnie, pochodzących z ekologicznie czystych terenów i mających marketingową siłę nowości oraz skojarzenia z czasem przyjemności podróżowania i wypoczywania. (fragment tekstu)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu