BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Dudziak Mariusz (Politechnika Śląska), Kołodziej Beata (Politechnika Śląska)
Tytuł
Usuwanie arsenu w procesach membranowych
Źródło
Aura, 2012, nr 2, s. 13-14, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Woda, Uzdatnianie wody, Ochrona środowiska
Water, Water treatment, Environmental protection
Abstrakt
Wzrastające wymagania dotyczące jakości wody do picia powodują, że technologie membranowe są coraz częściej brane pod uwagę jako procesy alternatywne w uzdatnianiu wody. Rozwój technik membranowych w ostatnich latach spowodował, że ich zastosowanie w ochronie środowiska jest coraz bardziej korzystne. W procesach membranowych siłą napędową jest różnica ciśnień po obu stronach membrany. [...] W prezentowanej pracy przedstawiono efektywność usuwania arsenu z wody w procesach membranowych. (fragment tekstu)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. M. Bodzek, K. Konieczny, Wykorzystanie procesów membranowych w uzdatnianiu wody. Projprzem-EKO, Bydgoszcz 2005.
  2. A. Kabata-Pendias, Biotechnologia pierwiastków śladowych, Wydawnictwo PWN, Warszawa 1999.
  3. М. С. Shih, An overview of arsenic removal by membrane processes, Desalination 172, 2005, 85-97.
  4. K. Košutić, L. Furač, L. Sipos, B. Kunst, Removal of arsenic and pesticides from drinking water by nanofiltration membranes, Separation and Purification Technology 42, 2005, 137-144.
  5. E. M. Vroenhoek, J. J. Waypa, Arsenic removal from drinking water by a "loose" nanofiltration membrane, Desalination 130, 2000, 265-277.
  6. Y. Sato, M. Kang, T. Kamei, Y. Magara, Performance of nanofiltration for arsenic removal, Water Research, 36, 2002, 3371-3377.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-3668
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu