BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Kondratowicz-Pozorska Jolanta (Uniwersytet Szczeciński)
Tytuł
Globalizacja a rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce
The globalization in relation to development of ecological farming in Poland
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Współczesne Problemy Ekonomiczne. Globalizacja. Liberalizacja. Etyka, 2010, nr 2, s. 43-49, rys., bibliogr. 10 poz.
Słowa kluczowe
Globalizacja, Rolnictwo, Rozwój rolnictwa
Globalization, Agriculture, Agriculture development
Uwagi
summ..
Abstrakt
Polska aktywnie uczestniczy we wszystkich zmianach, jakie dokonują się w gospodarce światowej, w ramach procesu globalizacji. Największe z niej korzyści odnoszą ci, którzy dysponują najbardziej mobilnymi czynnikami. Niestety, gospodarka rolna oparta jest na niemobilnym czynniku, jakim jest ziemia1. W realiach polskiej rzeczywistości drugim niemobilnym czynnikiem są tak zwane zasoby ludzkie, które nie wykazują zdolności do przemieszczania się w poszukiwaniu pracy. Zmiany wynikające z procesów globalizacji nie omijają polskiego rolnictwa i gospodarki żywnościowej. Wraz ze wzrostem znaczenia procesów globalizacji zmienia się rola rolnictwa w gospodarce: zmniejsza się jego udział w tworzeniu produktu krajowego brutto, zatrudnienie, zmienia się struktura produkcji i udział produktów w światowym rynku rolnym. (fragment tekstu)

With growth of globalization processes the role of farming in economy is changing: the production structure and participation of products in global market decreases. The purpose of this paper is to present arguments, that are for and against development of ecological farming in Poland. This is shown in aspect of existing globalization processes. (author's abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Berdo J., Zrównoważony rozwój. W stronę życia w harmonii, Earth Conservation, Sopot 2006.
  2. Czyżewski A., Danilczuk A., Konkurencyjność polskiego rynku drobiu i jaj w wymianie z Unią Europejską, "Roczniki Naukowe" 2008, SERiA t. X, z. 4.
  3. Kuśmierz-Gozdalik U., Rolnictwo ekologiczne w UE i w Polsce, [w:] Wyzwania stojące przed rolnictwem i wsią u progu XXI wieku, red. B. Kutkowska, Prace Naukowe nr 980, Akademia Ekonomiczna, Wrocław 2003.
  4. Łuczka-Bakuła W., Rynek żywności ekologicznej, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2007.
  5. Plan działań dla żywności ekologicznej rolnictwa w Polsce na lata 2007- 2013, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa 2007.
  6. Sobiecki R., Globalizacja a funkcje polskiego rolnictwa, SGH, Warszawa 2007.
  7. Sobiecki R., Globalizacja ekonomiczna a zmiana uwarunkowań produkcji rolniczej, Zeszyty Naukowe SERiA, Lublin 2008.
  8. Stalenga J., Kuś J., Rolnictwo ekologiczne w Polsce i UE, w: Możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce, Studia i Raporty, IUNG nr 6, Puławy 2007.
  9. Ustawa z dnia 25 czerwca 2009 r. o rolnictwie ekologicznym, DzU 2009, nr 116.
  10. Wiktorowski K., Ekologiczne gospodarstwa rolne jako czynnik zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich, [w:] Rolnictwo a rozwój obszarów wiejskich, red. M. Kłodziński, W. Dzuna, IRWiR, PAN, AR Szczecin. Warszawa 2005.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1640-6818
2081-9579
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu