BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Ostrowski Andrzej (Akademia Ekonomiczna w Krakowie)
Tytuł
Wpływ grubości warstwy emalii na własności użytkowe naczyń
Effect of Enamel Coating Thickness on Utility of Kitchen Utensils
Źródło
Zeszyty Naukowe / Akademia Ekonomiczna w Krakowie, 1976, nr 81, s. 411-416, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Jakość produktów przemysłowych, Badanie jakości, Wyroby emaliowane
Quality of industrial products, Quality research, Enamel products
Uwagi
summ.
Abstrakt
Celem pracy było zbadanie wpływu różnych grubości warstw powłok emalii, na niektóre własności użytkowe wyrobów emaliowanych. Posłużono się następującymi badaniami: odporności termicznej emalii; odporności emalii na uderzenie; czasu potrzebnego do zagotowania wody w naczyniu; czasu powodującego spadek temperatury wody w naczyniu. (fragment tekstu)

As a result testing effect of enamel coating thickness on selected utility parameters of kitchen utensils the author determined the best thickness which does not exceed the value given in PN and at the same time improves the utility. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Bibliografia
Pokaż
  1. Gulajew A.P.: Metaloznawstwo, WGH, Katowice, 1969.
  2. Nalepa W.: Badanie wytrzymałości na uderzenie emalii na naczyniach z blachy stalowej, Szkło i Ceramika 1961, 2, str.45.
  3. Nalepa W.: Badania grubości emalii na naczyniach z blachy stalowej, Szkło i Ceramika 1961, 8, str 247.
  4. Pawpuszkin N.M., Sjentjurin G.G., Chodawskaja R. J.: Praktikum po tiechnołogii stiekła i stiekłow, Izdateielstwo Litieratury po Stroitielstwu, Moskwa, 1971.
  5. Petzold A.: Email, VEB Verlag Technik, Berlin 1955.
  6. Polska Norma - PN-68/M-77301 - Sprzęt gospodarstwa domowego. Naczynia z blachy stalowej emaliowane. Wymagania i badania techniczne.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0208-7944
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu