BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Mroczek Robert (Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute (IAFE-NRI) in Warsaw, Poland)
Tytuł
Red Meat Sector After Accession of Poland to the EU
Źródło
Economics & Sociology, 2009, vol. 2, nr 2, s. 69-76, rys., tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Rynek mięsny, Przemysł mięsny, Produkcja mięsa, Mięso wieprzowe, Mięso wołowe, Integracja rolnictwa Polski z UE
Meat market, Meat industry, Production of meat, Pork meat, Beef meat, Integration of Polish agriculture with the EU
Uwagi
summ.
Firma/Organizacja
Unia Europejska (UE)
European Union (EU)
Kraj/Region
Polska
Poland
Abstrakt
Common Agricultural Policy (CAP) has a small effect on pork and beef market in Poland in spite of the fact that it has a wide range of instruments at its disposal. Elimination of customs barriers after the accession of Poland to the European Union in May 2004 increased the trade of pork and beef mainly with the Community countries what resulted, first of all, from domination of our prices - in respect of producers as well as of processors. Beef livestock producers were the first who benefited from this situation because the prices of beef after 2004 began to increase and the regress of slaughter cattle management in Poland was inhibited. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Charakterystyka gospodarstw rolnych w 2000 i 2007 roku. GUS. Warszawa 2001, 2008.
  2. Użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów i pogłowie zwierząt gospodarskich w 2001 i 2008 roku. GUS. Warszawa 2001, 2008.
  3. I. Szczepaniak: Międzynarodowa konkurencyjność polskiego sektora żywnościowego. Konkurencyjność przedsiębiorstw - ujęcie mezoekonomiczne. Olsztyn 2009 str. 219.
  4. Roczniki Statystyczne GUS z lat 2001-2007.
  5. Rynek mięsa. Stan i perspektywy, nr 35, "Analizy Rynkowe" 2008. IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW.
  6. R. Urban: Stan głównych działów gospodarki żywnościowej po wejściu Polski do Unii Europejskiej. Sektor zbożowy, mięsny i napojów. Raport PW nr 25, s. 34. IERiGŻ-PIB. Warszawa 2.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2071-789X
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.14254/2071-789X.2009/2-2/6
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu