BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Purol Marta (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu), Matuszak-Flejszman Alina (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Kryteria zrównoważonego rozwoju jako element zintegrowanego systemu zarządzania w przemyśle spożywczym
Criteria of Sustainability as a Part of Integrated Management System in Food Industry
Źródło
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2015, nr 377, s. 38-53, rys., tab., bibliogr. 28 poz.
Research Papers of Wrocław University of Economics
Tytuł własny numeru
Zrównoważony rozwój organizacji - odpowiedzialność środowiskowa
Słowa kluczowe
Produkcja żywności, Zintegrowane systemy zarządzania, Rozwój zrównoważony, Konsumpcja żywności
Food production, Integrated Management System, Sustainable development, Food consumption
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem publikacji jest ocena możliwości włączenia kryteriów zrównoważonego rozwoju do zintegrowanych systemów zarządzania w przemyśle spożywczym. Zrównoważony rozwój, czyli podejście zapewniające, że potrzeby obecnego pokolenia mogą być zaspokojone bez umniejszania szans przyszłych pokoleń na ich zaspokojenie, wiąże się niewątpliwie z produkcją i konsumpcją żywności. Na arenie międzynarodowej podejmowanych jest w związku z tym wiele inicjatyw, o różnym zasięgu i specyfice, ograniczających negatywny wpływ produkcji i konsumpcji żywności na środowisko naturalne. Jednym z takich działań na rzecz zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności mogą być zmiany w systemach zarządzania prowadzące do włączania kryteriów zrównoważonego rozwoju w procesy zarządcze i produkcyjne. Pojawiają się pionierskie opracowania wytycznych, ujętych w standardy zrównoważonego zarządzania (ISO 20121:2012, ZNU - Standard Nachhaltiger Wirtschaften i in.), które mogą być podstawą do budowania uniwersalnych, rozpoznawalnych standardów. W publikacji omówiono kryteria wybranych standardów zrównoważonego zarządzania w produkcji żywności oraz dokonano oceny możliwości włączenia tych wymagań w zarządzanie zintegrowanymi systemami zarządzania jakością, środowiskiem, BHP i bezpieczeństwem żywności.(abstrakt oryginalny)

The purpose of the paper is to assess the possibility of including the sustainability criteria of integrated management systems in the food industry. Sustainability, development which meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs, is for sure associated with the food production and consumption. There are undertaken a lot initiatives in the world, of varying scope and specificity, limiting the negative impact of food production and consumption on the environment. One of this kinds of sustainable activities in food production and consumption may be changes in the management systems, leading to the incorporation of sustainability criteria in the management and production processes. There are some guidelines to include the sustainable management standards (ISO 20121: 2012, ZNU - Standard Nachhaltiger Wirtschaften, et al), which can be the basis for building universal, recognizable standards. The paper discusses the criteria for the sustainable management of the selected standards and assesses the possibility to include these requirements in the management of integrated management systems (quality, environment, occupational health and food safety.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Anioł A., 2010, Wpływ biotechnologii i procesów globalizacji w gospodarce na hodowlę roślin i wspierające ten sektor badania naukowe, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin nr 256, s. 4.
  2. Borys T., Rogala P. (red.), 2007, Systemy zarządzania jakością i zarządzania środowiskiem, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław 2007.
  3. Bujak-Szwaczka B., Kolas P., Zasady zrównoważonego rozwoju, materiały szkoleniowe, http://www.popt.gov.pl (15.05.2014).
  4. Dobermann A., Nelson R., 2013, Opportunities and Solutions for Sustainable Food Production, Background Research Paper, High Level Panel on the Post-2015 Development Agenda Global agriculture towards 2050, High-Level Expert Forum "How to feed the World 2050".
  5. GUS, 2011, Wskaźniki zrównoważonego rozwoju Polski, Katowice.
  6. Hobbs P.R., Sayre K., Gupta R., 2008, The role of conservation agriculture in sustainable agriculture, Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. Feb. 12, 363(1491), s. 543-555.
  7. Ilbery B., Maye D., 2005, Food supply chains and sustainability: Evidence from specialist food producers in the Scottish/English borders, "Land Use Policy", 22, s. 331-344.
  8. Jones M., Fullerton-Smith J., 2013, Guide to understanding the international standard, ISO 20121 Events Sustainability Management Systems, Fitzers Catering scoops ISO 20121 for peerless performance Issued - aPRIL 2013, www.sgs.com (12.05.2014).
  9. Kafel K., 2007, W gąszczu definicji zrównoważonego rozwoju, [w:] Wybrane zagadnienia ekologii i ochrony środowiska. Teoria i praktyka zrównoważonego rozwoju, red. A. Kalinowska, W. Lenart, Uniwersytet Warszawski, Warszawa.
  10. Koelle A., Gessner Ch., 2008, Dynamischer Lernprozess, Quelle, Geßner.
  11. Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów Uczestnictwo UE w World Expo 2015 w Mediolanie Wyżywić planetę: energia do życia, Bruksela, 3.5.2013 COM(2013) 255 final.
  12. Macdiarmid J., 2011, Livewell: A Balance of Healthy and Sustainable Food Choices, WWF, www.wwf.org.uk/research_centre/?4574/Livewell-a-balance-of-healthy-and-sustainable-food-choices (12.05.2014).
  13. Machowski J., 2003, Ochrona środowiska - prawo. Zrównoważony rozwój, Wydawnictwo Akademickie "Żak", Warszawa.
  14. Matuszak-Flejszman A., 2010, Determinanty doskonalenia systemu zarządzania środowiskowego według ISO 14001, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań.
  15. Matuszak-Flejszman A., 2010, Integracja systemów zarządzania, [w:] Znormalizowane systemy zarządzania, red. J. Łańcucki, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, Poznań.
  16. Matuszak-Flejszman A., 2007, System zarządzania środowiskowego w organizacji, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań.
  17. Ministerstwo Środowiska, 2000, Strategia zrównoważonego rozwoju Polski do 2025, Zespół do spraw Strategii Zrównoważonego Rozwoju Polski.
  18. OECD, 2010, Sprawozdanie dotyczące przygotowania Strategii Zielonego Wzrostu, http://www.oecd-ilibrary.org (12.05.2014).
  19. PARP, 2011, Wzorce zrównoważonej produkcji (WZP) w działalności przedsiębiorstw - propozycja rozwiązań systemowych wspierających wdrażanie WZP w MSP. Raport z analizy danych zastanych, Warszawa.
  20. PAS 99:2012 - draft, Publicly Available Specification - Specification of common management system requirements as a framework for integration.
  21. Radziewicz J., 2010, Kryzys żywnościowy marzec - kwiecień 2010, "Rolniczy Magazyn Elektroniczny Rolnictwo w Unii Europejskiej", nr 36.
  22. Rączka M., 2008, Systemy zarządzania jako element rozwoju przedsiębiorstwa, Zeszyty Naukowe Politechniki Rzeszowskiej, Zarządzanie i Marketing nr 249, z. 13, s. 409-416.
  23. Tinnish S., 2012, Barriers and Enablers to the Adoption of the ISO 20121 Standard for Event Sustainability Management, School of Hospitality Management Kendall College, Glion.
  24. University of Michigan, 2002, Sustainability Assessment.
  25. Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska, Dz. U. 2013, poz. 1232, z późn. zm.
  26. World Commission on Environment and Development, 1987, Our Common Future. Oxford University Press, ISBN 019282080X.
  27. Zabłocki G., 2002, Rozwój zrównoważony - idee, efekty, kontrowersje (perspektywa socjologiczna), Wydawnictwo UMK, Toruń.
  28. ZNU, 2013, Prüfliste zum ZNU-Standard Nachhaltiger Wirtschaften Food Version 06.03.2013.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-3192
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.15611/pn.2015.377.03
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu