BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Skarżyńska Aldona (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
Tytuł
Koszty jednostkowe i dochody wybranych produktów w 2013 roku : wyniki badań w systemie AGROKOSZTY
Unit Costs of and Income from Selected Products in 2013 : Research Results in the AGROKOSZTY System
Źródło
Zagadnienia Ekonomiki Rolnej, 2015, nr 2, s. 112-132, tab., bibliogr. 6 poz.
Słowa kluczowe
Produkcja rolna, Koszty rynku rolnego, Dochody rolnicze, Sieć Danych Rachunkowości Rolnej (SDRR)
Agricultural production, Agricultural market costs, Farm household income, Farm Accountancy Data Network (FADN)
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Opracowanie jest kolejnym z cyklu, w którym zaprezentowano wyniki produkcyjno-ekonomiczne rolniczych działalności produkcyjnych badanych w systemie AGROKOSZTY. W 2013 roku przedmiotem badań były: pszenica ozima, żyto ozime, jęczmień jary, rzepak ozimy oraz tuczniki (tj. żywiec wieprzowy). Dobór działalności wynikał z przyjętego planu badań, poszczególne z nich w badaniach powtarzają się cyklicznie, z reguły w odstępach dwu- lub trzyletnich.(fragment tekstu)

In 2013, the research covered: winter wheat, winter rye, spring barley, winter rape and live pigs. Results of activities were analysed at farms running small-, medium- and largescale production. Although the production volume, recognised as small, medium and large, is of relative nature, the research results provide a premise for the selection of production scale able to ensure a fairly high production efficiency. Analysis in groups of farms, selected according to production scale, showed that production profitability (ratio of production value to direct costs and overheads in total) at large scale was always higher than at small scale. The advantage of large scale was: for winter wheat - 6.4 pp, winter rye - 3.6 pp, spring barley - 6.9 pp, winter rape - 11.3 pp, and live pigs - 16.7 pp. The positive effect of scale impact on economic results is evident. Above all, labourintensity of production dropped along with an increase in scale, which had a positive impact on the level of income per 1 hour of own labour and, consequently, its degree of coverage. In case of crop production activity, farmer's labour inputs were covered in all scale ranges, but at significantly higher level at large and medium scale than at small scale. In 2013, production of live pigs in most of the farms from the research sample was unprofitable, which means that revenues failed to fully cover the production costs. However, in each group there were farms where live pigs were profitable, the highest share of such farms was noted at large scale of pigs for fattening - 47%, against 17% at medium scale and 9% at small scale of production. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Augustyńska-Grzymek I., Goraj L., Jarka S., Pokrzywa T., Skarżyńska A.: Metodyka liczenia nadwyżki bezpośredniej i zasady klasyfikacji gospodarstw rolniczych. FAPA, Warszawa 2000.
  2. Fereniec J.: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa. Cz. 2. WSRP, Siedlce 1997.
  3. Goraj L., Mańko S.: Systemy monitorowania sytuacji ekonomicznej i produkcyjnej gospodarstw rolnych [w:] Rachunkowość rolnicza. Difin, Warszawa 2004.
  4. Manteuffel R.: Ekonomika i organizacja gospodarstwa rolniczego. PWRiL, Warszawa 1984.
  5. Samuelson P.A., Nordhaus W.D.: Ekonomia 1. PWN, Warszawa 1995.
  6. Sobczak M.: Statystyka. PWN, Warszawa 2007.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0044-1600
Język
pol
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.5604/00441600.1153190
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu