BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Miciuła Ireneusz (Uniwersytet Szczeciński), Miciuła Krzysztof (Uniwersytet Szczeciński)
Tytuł
Znaczenie przetwarzania w chmurze dla bezpieczeństwa działalności e-biznesowej
The Importance Cloud Computing for Safety E-Business
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Studia Informatica, 2014, nr 34, s. 95-105, tab., bibliogr. 13 poz.
Tytuł własny numeru
Chmury nad e-biznesem
Słowa kluczowe
Chmura obliczeniowa, Biznes elektroniczny, Bezpieczeństwo sieci komputerowych, Technologie informacyjne i telekomunikacyjne
Cloud computing, e-business, Computer network security, Information and Communication Technology (ICT)
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Artykuł prezentuje analizę występujących zagrożeń dla bezpieczeństwa danych przedsiębiorstw wykorzystujących w działalności narzędzia informatyczne, co w erze globalnego społeczeństwa informacyjnego wydaje się nieuniknione. Przedstawiono znaczenie i wpływ korzystania z usług na zasadzie przetwarzania w chmurze na bezpieczeństwo danych i procesów w działalności e-biznesowej. (abstrakt oryginalny)

The article presents an analysis of existing threats to the security of enterprise data, which using the ICT tools, what in the era of global information society seems inevitable. The paper presents the significance and impact of the use of services on the basis of cloud computing for data security and business processes in e-business. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. CERT Polska (2012), Analiza incydentów naruszających bezpieczeństwo teleinformatyczne, NASK , Warszawa.
  2. "Chip" (2009), Internet jest chmurą, nr 3, s. 38.
  3. Chmielarz W. (2007), Systemy biznesu elektronicznego, Difin, Warszawa.
  4. "Computerworld" (2010), Masowa wirtualizacja: czy to bezpieczne, nr 5-6, s. 21-25.
  5. Dwornik B. (2013), Bezpieczeństwo w Internecie, Interaktywnie.com (14.03.2014).
  6. Eurostat (2013), ICT Security in Enterprises 2011-2012, http://epp.eurostat.ec.europa.eu/ portal/page/portal/eurostat/home/ (15.03.2014).
  7. Fundacja "Bezpieczniej w Sieci" (2012), Bezpieczny Internet, http://www.bezpieczniejwsieci. org/ (25.04.2014).
  8. GUS (2014), Wyniki badań do raportu: Społeczeństwo informacyjne w Polsce w 2013 roku, http://www.stat.gov.pl (21.03.2014).
  9. Komisja Europejska (2012), Komunikat Komisji do Parlamentu Europejskiego, Rady, Europejskiego Komitetu Ekonomiczno-Społecznego i Komitetu Regionów: Wykorzystanie potencjału chmury obliczeniowej w Europie (COM (2012) 529 final), 27.09.2012.
  10. McKinsey & Company (2013), Internet Matters: Essays in Digital Transformation, Mckinsey.com (13.03.2013).
  11. Norton Cybercrime Report (2011), http://pl.norton.com/cybercrimereport/promo (10.04.2014).
  12. Schetina E., Green K., Carlson J. (2002), Bezpieczeństwo w sieci, Helion, Gliwice.
  13. Trojnar D. (2010), Wirtualizacja jako przyszłość sieci teleinformatycznych. SECON 2010 - Materiały konferencyjne, WAT, Warszawa.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0867-1753
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu