BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Niewczas Magdalena (Cracow University of Economics, Poland), Sikora Tadeusz (Cracow University of Economics, Poland / Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości)
Tytuł
Food Safety Versus other Characteristics of Food by Consumers
Bezpieczeństwo a inne cechy żywności w opinii konsumentów
Źródło
Towaroznawcze Problemy Jakości, 2015, nr 2, s. 11-23, tab., rys., bibliogr. 22 poz.
Polish Journal of Commodity Science
Słowa kluczowe
Jakość żywności, Bezpieczeństwo zdrowotne żywności, Cechy produktu, Badanie preferencji konsumenckich
Food quality, Food health safety, Product features, Consumer preferences research
Uwagi
summ., streszcz.
Abstrakt
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych na grupie 712 konsumentów w zakresie porównania ważności wybranych cech żywności takich jak: bezpieczeństwo żywności, brak konserwantów i innych dodatków do żywności, smak, kraj pochodzenia, cena, brak składników GMO, łatwość przygotowania, ładny wygląd. Konsumenci porównywali te cechy na 5-stopniowej skali. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone w trzech województwach południowo-wschodniej Polski, od września do grudnia 2011 roku. Według respondentów najwyższą średnią ocenę uzyskały: smak (4,5), bezpieczeństwo (4,4) oraz brak konserwantów i innych dodatków w żywności (3,9). Odpowiedzi były zróżnicowane ze względu na cechy socjodemograficzne konsumentów. (abstrakt oryginalny)

In this paper the comparison of selected food characteristics such as: safety, lack of food preservatives and other food additives, taste, country of origin, price, lack of GMO ingredients, easiness for food preparation, looking well is presented. Consumers compared food characteristics on a five-point scale. The survey was carried out among 712 respondents from three districts of South-East Poland from September to December 2011. According to consumers taking part in the survey food products should be tasty (average 4.5), safe (4.4), and with no food preservatives or other food additives (3.9). The answers varied based on socio-demographic characteristics. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. Angulo A.M., Gil J.M. (2007) Risk perception and consumer willingness to pay for certified beef in Spain. Food Quality and Preference, 18, 1106-1117.
  2. Berg L. (2004) Trust in food in the age of mad cow disease: a comparative study of consumers' evaluation of food safety in Belgium, Britain and Norway. Appetite, 42, 22-32.
  3. Bruhn C.M. (2008) Consumer acceptance of food innovations. Innovation: Management. Policy & Practice, 10 (1), 91-95.
  4. Cardello A.V. (1995) Food quality: Relativity, context and consumer expectations. Food Quality and Preference, 6, 163-170.
  5. FAO, http://www.fao.Org/docrep/006/y8705e/y8705e03.htm#TopOfPage; accessed or 24.10.2013.
  6. Glanz К., Basil M., Maibach E., Goldberg J., Snyder D. (1998) Why Americans eat what they do: taste, nutrition, cost, convenience, and weight control concerns as influences or food consumption. Journal of the American Dietetic Association, 98 (10), 1118-1126.
  7. Grunert K.G. (2005) Food quality and safety: consumer perception and demand. European Review of Agricultural Economics, 32 (3), 369-391.
  8. Grunert K.G., Bech-Larsen Т., Bredahl L. (2000) Three issues in consumer quality perception and acceptance of dairy products. International Dairy Journal, 10, 575-584.
  9. Lupien J.R. (2007) Prevention and control of food safety risks: the role of governments food producers, marketers and academia. Asia Pacific Journal of Nutrition, 16 (Suppl.), 74-79.
  10. Niewczas M. (2013) Food choice criteria. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 6, 9 204-219 (in Polish).
  11. Niewczas M. (2013) Food quality perception among consumers. Problemy Jakości, 40-44 (in Polish).
  12. Niewczas M. (2012) Food safety risk. Communication and perception of food risk. Polish Journal of Commodity Science, 2 (31), 47-54 (in Polish).
  13. Peri C. (2006) The universe of food quality. Food Quality and Preference, 17, 3-8.
  14. REGULATION (EC) No 178/2002 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 28 January2002 laying down the general principles and requirements of food law, establishing the European Food Safety Authority and laying down procedures in matters of food safe.
  15. Rollin F., Kennedy J., Wills J. (2011) Consumers and new food technologies. Trends in Food Science & Technology, 22, 99-111.
  16. Röhr A., Lüddecke A., Drusch S., Müller M.J., Alvensleben R.V. (2005) Food quality and safety - consumer perception and public health concern. Food Control, 16, 649-655.
  17. Schnettler В., Ruiz D., SepuTveda O., Sepu'lveda N. (2008) Importance of the country of origin in food consumption in a developing country. Food Quality and Preference, 19, 372-382.
  18. Sikora Т. (2005) Methods and systems of food quality and safety assurance. Polish Journal of Food and Nutrition Science, 14, 55, SI 1, 41-48.
  19. Spence A., Townsend E. (2006) Examining consumer behavior toward genetically modified (GM) food in Britain. Risk Analysis, 26 (3), 657-670.
  20. Swinnen J.F.M., Vandemoortele T. (2009) Are food safety standards different from other food standards? A political economy perspective. European Review of Agricultural Economics, 36, 4, 507-523.
  21. van Rijswijk W., Frewer L.J. (2008) Consumer perceptions of food quality and safety and their relation to traceability. British Food Journal, 110, 1034-1046.
  22. Witkowski Т. (1998) Consumer ethnocentrism in two emerging markets: Determinants and predictive validity. Advances in Consumer Research, 25, 258-263.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1733-747X
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu