BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Bezat-Jarzębowska Agnieszka (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Produktywność przedsiębiorstw z wybranego sektora przetwórstwa żywności - dekompozycja indeksu Malmquista
Productivity of Enterprises from a Selected Food Processing Sector - the Decomposition of the Malmquist Index
Źródło
Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 46-50, rys., tab., bibliogr. 12 poz.
Słowa kluczowe
Produktywność przedsiębiorstwa, Przetwórstwo rolno-spożywcze, Pomiar produktywności, Produktywność czynników wytwórczych
Enterprise productivity, Agricultural and food processing, Measurement of productiveness, Total Factor Productivity (TFP)
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań była ocena produktywności jako miary zmian zależności efektywnościowych w czasie w wybranej branży przetwórstwa spożywczego. Oszacowanie produktywności zostało przeprowadzone przy zastosowaniu indeksu TFPC Malmquista (total factor productivity change index), który opiera się na podejściu deterministycznym. Podejście bazujące na metodzie DEA pozwala na dekompozycję wskaźników TFPC Malmquista na zmianę techniki produkcji (ΔT, technical change), zmianę efektywności technicznej (ΔTE, technical efficiency change) oraz zmianę efektywności skali (ΔSE, scale efficiency change). W artykule wykorzystano dane panelowe z przedsiębiorstw z kluczowego sektora przetwórstwa żywności, a mianowicie sektora przetwórstwa mięsa. Próba badawcza liczyła ponad 200 obiektów. Na podstawie uzyskanych wyników wskazano, który ze wskaźników (ΔT, ΔTE, ΔSE) miał największy wpływ na zmiany produktywności w analizowanym sektorze. (abstrakt oryginalny)

The assessment of productivity as a measure of efficiency changes over time in a selected food processing industry was the goal of the paper. Estimation of the produtivity was carried out using the Malmquist TFPC index (total factor productivity index), which is based on a deterministic approach. The DEA-based approach allows decomposing of the TFPC indices into: technical change (ΔT), technical efficiency change (ΔTE) and scale efficiency change (ΔSE). A panel data from the companies of a key food processing sector, namely the meat processing, was used. The sample consisted of above 200 objects. The results indicated which of the decomposed indices (ΔT, ΔTE, ΔSE) had the greatest impact on productivity changes in the analyzed sector. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Bezat-Jarzębowska A., Rembisz W. 2013: Efficiency-focused economic modeling of competitiveness in the agri-food sector, Procedia, Social and Behavioral Sciences , vol. 81, 359-365.
  2. Bezat-Jarzębowska A., Jarzębowski S. 2013: Productivity changes over time - theoretical and methodological framework, Quantitative Methods in Economics, vol. 14, nr 1, 27-36.
  3. Cantner U., Krüger J., Hanusch H. 2007: Produktivitäts- und Effizienzanalyse, Der nichtparametrische Ansatz, Springer Verlag, Berlin Heidelberg.
  4. Caves D.W., Christensen L.R., Diewert W.E. 1982a: Multilateral comparisons of output, input and productivity using superlative index numbers, Economic Journal, vol. 92, 73-86.
  5. Caves D.W., Christensen L.R., Diewert W.E. 1982b: The economic theory of index numbers and the measurement of input, output and productivity, Econometrica, vol. 50, 1393-1414.
  6. Coelli T.J., Rao D.S.P., O`Donnell Ch.J., Battese G.E. 2005: An introduction to efficiency and productivity analysis, 2. Edition, Springer, New York.
  7. Diewert W.E. 1992: Fisher ideal output, input and productivity indexes revisited, Journal of Productivity Analysis, vol. 3, no. 3, 211-248.
  8. Färe R., Grosskopf S., Lindgren B., Roos P. 1994: Productivity developments in Swedish hospitals: A Malmquist Output Index Approach, [in:] A. Charnes, W.W. Cooper, A.Y. Lewin, L.M. Seiford (eds.), Data Envelopment Analysis: Theory, methodology and applications, Kluwer Academic Publishers, Boston.
  9. Figiel S., Rembisz W. 2009: Przesłanki wzrostu produkcji w sektorze rolno-spożywczym - ujęcie analityczne i empiryczne, Program Wieloletni 2005-2009, no. 169, Wyd. IERiGŻ, Warszawa.
  10. Jarzębowski S. 2011: The efficiency of grain milling companies in Poland and in Germany - application of DEA method and Malmquist index, Universität Bonn-ILB Press, Bonn.
  11. Kuosmanen T., Sipilainen T. 2009: Exact decomposition of the Fisher ideal total factor productivity index, Journal of Productivity Analysis, vol. 31, 137-150.
  12. Rembisz W. 2011: Analityczne właściwości funkcji produkcji rolniczej, Komunikaty, Raporty, Ekspertyzy, nr 544, Wyd. IERiGŻ-PIB, Warszawa, 40.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1508-3535
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu