- Autor
- Judzińska Agnieszka (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - PIB, Warszawa)
- Tytuł
- Konkurencyjność cenowa polskiego sektora mięsnego w Unii Europejskiej
Price Competitiveness of Polish Meat Sector in the European Union - Źródło
- Roczniki Naukowe Stowarzyszenia Ekonomistów Rolnictwa i Agrobiznesu, 2014, T. 16, z. 6, s. 189-195, rys., tab., bibliogr. 10 poz.
- Słowa kluczowe
- Konkurencyjność, Rynek mięsny, Ceny, Analiza cen, Przewaga konkurencyjna
Competitiveness, Meat market, Prices, Price analysis, Competitive advantage - Uwagi
- streszcz., summ.
- Firma/Organizacja
- Unia Europejska (UE)
European Union (EU) - Abstrakt
- Celem badań była próba oceny poziomu konkurencyjności cenowej polskiego sektora mięsnego na rynku Unii Europejskiej (UE). Szczególną uwagę zwrócono na stan przewag cenowych polskich producentów względem głównych unijnych konkurentów, tj. największych producentów i eksporterów mięsa i jego przetworów we Wspólnocie. Badania dotyczyły lat 2008-2013. W kreowaniu przewag konkurencyjnych w sektorze mięsnym ceny odgrywały istotną rolę. Wskazywały na to zarówno analiza cen na rynku podstawowych produktów tego sektora, które w Polsce są niższe niż w krajach UE, jak i analiza cen w kolejnych ogniwach łańcucha żywnościowego. W przyszłości można oczekiwać, że polscy producenci mięsa utrzymają przewagi cenowe na rynku UE, jednakże będą one systematycznie malały. (abstrakt oryginalny)
The article includes an attempt to assess the level of price competitiveness of Polish meat sector in the European Union market. Special attention has been paid to the state of Polish producers price advantage relative to the EU's main competitors, ie the largest manufacturers and exporters of meat and meat products in the European Union. The study covered the years 2008-2013. In creating competitive advantages in the Polish meat sector prices play an important role. This is indicated by both the analysis of market prices of basic products of the meat sector, which are lower in Poland than in the EU countries, as well as the analysis of prices in the following link of food chain. In the future, it is expected that Polish meat producers manage to maintain a price advantage in the EU market, however their level will be systematically reduced. (original abstract) - Dostępne w
- Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka SGH im. Profesora Andrzeja Grodka
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu - Pełny tekst
- Pokaż
- Bibliografia
- Adamkiewicz-Drwiłło H. 2010: Konkurencyjność przedsiębiorstw w świetle uwarunkowań współczesnej gospodarki, Dom Organizatora, Toruń.
- Bąk-Filipek E., Parlińska A. 2011: Konkurencyjność polskiego rynku wołowiny na rynku unijnym, Zesz. Nauk. SGGW, "Ekonomika i Organizacja Gospodarki Żywnościowej", nr 93, Warszawa.
- Danilczuk-Zemburzuska J. 2008: Konkurencyjność rynku mięsa w Polsce na tle krajów Wspólnoty, Rocz. Ekon. Kujawsko-Pomorskiej Szkoły Wyższej w Bydgoszczy, nr 2.
- Drożdż J. 2013: Stan przewag cenowych na rynku wybranych produktów przetwórstwa spożywczego, [wW:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3). Potencjał konkurencyjny - wybrane elementy, seria "Program Wieloletni 2011-2014", Raport nr 73, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Judzińska A. 2013: Stan przewag cenowych na rynku podstawowych produktów rolnictwa, [W:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3). Potencjał konkurencyjny - wybrane elementy, seria "Program Wieloletni 2011-2014", Raport nr 73, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Małkowski J., Zawadzka D., Pasińska D. 2014: Aktualny i przewidywany stan rynku wieprzowiny, Rynek mięsa, nr 46, seria Analizy Rynkowe, IERiGŻ-PIB, ARR, MRiRW, Warszawa.
- Olczyk M., Daszkiewicz N. (red.). 2008: Konkurencyjność podmiotów - ujęcie teoretyczne, [w:] N. Daszkiewicz (red.), Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro, PWN, Warszawa.
- Szczepaniak I. 2013: Zróżnicowanie cen konsumenta żywności w Unii Europejskiej, [w:] I. Szczepaniak (red.), Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (3). Potencjał konkurencyjny - wybrane elementy, seria "Program Wieloletni 2011-2014", Raport nr 73, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Szczepaniak I. (red.) 2012: Monitoring i ocena konkurencyjności polskich producentów żywności (2), seria "Program Wieloletni 2011-2014", Raport nr 40, IERiGŻ-PIB, Warszawa.
- Wolszczak-Derlacz J. 2008: Cenowa konkurencyjność w ujęciu międzynarodowym, [w:] N. Daszkiewicz (red.), Konkurencyjność. Poziom makro, mezo i mikro, PWN, Warszawa.
- Cytowane przez
- ISSN
- 1508-3535
- Język
- pol