BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Nguyen An Ha (European Studies, Hanoi,Vietnam)
Tytuł
Vietnam Labor Market in the Context of International Integration
Wietnamski rynek pracy w kontekście integracji międzynarodowej
Źródło
Wieś i Rolnictwo, 2014, nr 4, s. 83-97, tab., bibliogr. 25 poz.
Słowa kluczowe
Rynek pracy, Gospodarka scentralizowana, Gospodarka rynkowa, Integracja gospodarcza, Współpraca międzynarodowa
Labour market, Centralized economy, Market economy, Economic integration, International cooperation
Uwagi
summ., streszcz.
Kraj/Region
Wietnam
Vietnam
Abstrakt
Niniejszy raport stanowi prezentację i analizę dynamiki rynku pracy w Wietnamie w pierwszych latach XXI w., czasach wzmocnienia integracji gospodarczej Wietnamu z regionem i resztą świata. Znaczące sukcesy w tej dziedzinie przyniosła odnowa Wietnamu, czyli Doi Moi, zapoczątkowany w 1986 r. szereg reform gospodarczych - przejście od gospodarki centralnie planowanej do rynkowej. Wkraju ukształtowały się rynki usług, produktów, pieniądza, nieruchomości, technologii i nauki. Również na rynku pracy widać pozytywne skutki innowacyjnych działań zorientowanych na rozwój rynków - od wzrostu świadomości aż po kształtowanie systemu prawnego, wdrażania polityk i rozwiązań praktycznych. Pod koniec XX w. opracowano irozwinięto rynek pracy w oparciu oreformatorską politykę Partii oraz Rządu, mającą na celu budowę gospodarki wielosektorowej, działającej na zasadach rynkowych i współbrzmiącej z socjalistycznym zarządzaniem krajem. Doi Moi oznacza także otwarcie gospodarki na współpracę w regionie izpozostałymi krajami świata - wprowadzono rozwiązania przyjazne zagranicznym inwestorom. Inwestycje zagraniczne są ważnym elementem rozbudowy rynku pracy w Wietnamie, gdzie da się dostrzec znaczące migracje, zwłaszcza ludzi młodych, z terenów wiejskich do miejskich - szczególnie do stref przemysłowych w uprzemysłowionych prowincjach na północy i południu kraju. (abstrakt oryginalny)

This report will introduce and analyze the dynamics of the labor market in Vietnam in the early 21st century, when Vietnam boosts its economic integration into the region and the world. Launched in 1986, the renovation of Vietnam, Doi Moi, which is actually a reform of the economy, transition from the centralized planning economy to the market one, has gained great achievements. Along with the formation and development of for goods and services market, capital and financial markets, real estate market, science and technology market, that of labor market in Vietnam shows the effort of market-oriented innovation, from awareness to the building of legal system, policy making and application in practice. In the late twentieth century, the labor market was established and developed on the basis of reform policies of the Party and State to build a multi-sector economy that is run under the market mechanism with the socialist-oriented management of the State. Importantly, Doi Moi also means the open of the economy to the regional and international one, with policies to attract foreign investors to come. Foreign investment is a very important factor to construct the labor market in Vietnam that shows a strong shift of people, especially young people, from the rural to the urban, particularly industrial zones located in industrialized provinces in both the North and the South. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Bibliografia
Pokaż
  1. ASEAN FDI database 2011: in Irawan, 2012.
  2. Capannelli Govani, 2013: Key Issue Labor Mobility in ASEAN.
  3. GSO, 2008, Statistical Yearbook 2007, Statistics Publishing House, Hanoi
  4. GSO, 2009, Statistical Yearbook 2008, Statistics Publishing House, Hanoi
  5. GSO, 2013, Statistical Yearbook 2013, Statistics Publishing House, Hanoi
  6. In Nguyen Dinh Cu, 2008: What is new in the population structure of Vietnam? Communist Review, No.24.
  7. Irawan, 2012: Intra-region and Extra-region Foreign Direct Investment Inflow: Evidences from Southest Asian Countries: http://www.aomevents.com/media/files/ISS%202012/ISS%20 SESSION%206/Irawan.pdf real income of the State has still increased: http://www.thethaovanhoa.vn/140N20090715104853489T140/thu-nhap-thuc-te-cua-lao-dongkhu- vuc-nha-nuoc-van-tang.htm-
  8. Khai Nguyen, 2008: Latestregulations on wage, social insurance, allowance and subsidy. Labor Social Publisher.
  9. Living standard Survey. 2000: General Statistics Office, Hanoi.
  10. Nguyen Hoang Giang Thanh, 2007: Labor Law and guiding documents - Bilingual Vietnamese- English, Transport publisher.
  11. Le Tu Giang, 2008: Amendment and supplement of a number of articles of Labor Law in full (effect from July 1st, 2007). Transport Publisher.
  12. Ministry of Labor, Invalid and Society, 2007: New regime and system on labor-wage-social insurance, medical insurance- staff cutting down. Labor-social publisher.
  13. Ministry of Labor, Invalid and Society, 2009: Labor Law and newest regulations on wage, social insurance, medical insurance, unemployment insurance, trade union, support for unemployees due to economic crisis in 2009. Labor-social publisher.
  14. Nguyen Thi Thom (Editor), 2006: Vietnam's labor market, situation and solutions. National Political Publisher.
  15. Nguyen Van Tho, 2002: Developing Vietnam's labor market. Labor Publisher.
  16. Nguyen Thiem: Paradox in the Vietnam labor market.
  17. http://antg.cand.com.vn/News/PrintView.aspx?ID=69872
  18. 9th National Congress documents of the Communist Party of Vietnam
  19. Pasadilla, Glodia O., 2011: Social Security and LaborMigration in ASEAN.
  20. Survey of Fluctuation of Population - Family Planning 2007.
  21. Statistics Publishing House, 2000: Legal documents on Labor Law of the Republic Socialist of Vietnam (Bilingual Vietnamese- English).
  22. 10th National Congress documents of the Communist Party of Vietnam
  23. Vietnam Population Census: 1979, 1989, 1999.
  24. World Economy Outlook, April 2009: www.imf.org
  25. http://vneconomy.vn/20090618081649653P0C10/kim-ngach-xuat-nhap-khau-6-thang-dau-nam- deu-giam-manh.htm
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
0137-1673
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu