BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Żyminkowski Tomasz (Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu)
Tytuł
Rola rekomendacji w tworzeniu wartości klienta
Mouth Role in Creating the Customer Value
Źródło
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Szczecińskiego. Ekonomiczne Problemy Usług, 2009, nr 44, T.2, s. 421-430, rys., tab., bibliogr. 16 poz.
Tytuł własny numeru
Nowoczesne przedsiębiorstwo
Słowa kluczowe
Rekomendacje, Wartość klienta
Recommendation, Customer value
Uwagi
summ.
Abstrakt
Wartość klienta to jego udział w osiąganiu celów przedsiębiorstwa. Zgodnie z koncepcją Value Based Management nadrzędnym celem każdego przedsiębiorstwa powinna być maksymalizacja jego wartości dla udziałowców. Oceniając wartość klienta dla przedsiębiorstwa należy wziąć pod uwagę wszystkie korzyści, jakie przynosi klient w kontekście tworzenia dobrobytu udziałowców. Wynikają one z różnych źródeł. Podstawowym są transakcje sprzedaży. Obejmują one nie tylko tzw. transakcje bazowe, polegające na sprzedaży podstawowego produktu, ale również transakcje dodatkowe w postaci sprzedaży krzyżowej produktów komplementarnych do bazowego oraz sprzedaży poszerzonej, wynikającej z zakupu przez klienta droższej wersji produktu bazowego w następnych transakcjach. Ponadto, źródła wartości klienta tkwią w korzyściach niematerialnych w postaci informacji udzielanych przez klienta przedsiębiorstwu, a także pozytywnych rekomendacji, jakich udzielają dotychczasowi lub byli klienci potencjalnym i obecnym klientom firmy. (fragment tekstu)

The paper includes the analysis of the customers' word of mouth role in creating the customer value, from the Customer Lifetime Value model perspective. The author summarizes the most significant research achievements in identifying the determinants of word of mouth potential. Moreover, the critical analysis of a few existing word of mouth value models is conducted. In the conclusion, the author identifies the most crucial requirements for the inclusive word of mouth value model. (original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Szczecińskiego
Bibliografia
Pokaż
  1. Anderson E.W., Customer sałisfaction and word of mouth, "Journal of Service Research" 1998, nr 1.
  2. Cornelsen J., Kundenbewertung von Referenzwerten, [w:] B. Gunter, S. Heim (red.), Kundenwert - Grundlagen, innovative Konzepte, praktische Umsetzungen, Gabler, Wiesbaden 2003.
  3. Cornelsen J., Kundenwertanalysen im Beziehungsmarketing, G1M Gesellschaft fur Innovatives Marketing, Nurnberg 2000.
  4. Eberling G., Kundenwertmanagemenł, Deutscher Univeristats-Verlag, Wiesbaden 2002.
  5. Hermann A., Fiirderer R., The Value of Passenger Car Cusłomers, [w:] D. Johnson, A. Hermann, F. Huber (red.), Customer Retention in the Automobile Industry, Gabler, Wiesbaden 1997.
  6. Kumar V., Petersen J.A., Leone R.P, How valueable is word of mouth?, "Harvard Business Review", z dnia 1.10.2007 r.
  7. NieBling D., Kunden-werben-Kunden-Kampagnen, Deutscher Univeristats-Verlag, Wiesbaden 2007.
  8. Peppers D., Rogers M., Return on Customer, Return on Customer - Creating Maximum Value From Your Scarcest Resource, "Currency Doubleday", New York- London-Toronto-Sydney-Auckland 2005.
  9. Rudawska E., Lojalność klientów, PWE, Warszawa 2005.
  10. Rudolf-Sipotz E., Kundenwert, Universitat St. Gallen, St. Gallen 2001.
  11. Stauss B., Seidel W., Beschwerdemanagement, Hanser Fachverlag, Miinchen- Wien 2007.
  12. Stalmach R., Zarządzanie firmą w interesie akcjonariuszy, Difin, Warszawa 2005.
  13. Tewes M., Der Kundenwert im Marketing, Deutscher Univeristats-Verlag, Wiesbaden 2003.
  14. Wagenheim von F., Weiterempfehlung and Kundenwert, Deutscher Univeristats- Verlag, Wiesbaden 2003.
  15. Wille K. Customer Eąuity, Deutscher Univeristats-Verlag, Wiesbaden 2005.
  16. Żyminkowski T., Niematerialne element}' wartości klienta, [w:] D. Zarzecki (red.), Zarządzanie finansami, Uniwersytet Szczeciński, Międzyzdroje 2007.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1640-6818
1896-382X
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu